Vakantie Reizen Maleisië
Hier vindt u veel informatie voor uw Vakantie Reizen Maleisië. Ook treft u hier enkele voorbeelden van prachtige rondreizen, bouwstenen en excursies. Voor de diverse reizen kan er gekozen worden uit vele verschillende hotels en programma's. Op deze manier kunt u uw eigen vakantie naar Maleisië zelf samenstellen of u kunt zich laten inspireren en kiezen voor een 'op maat' programma geheel afgestemd op uw eigen specifieke wensen.
Bij onze Maleisië reizen kunt u kiezen voor een totaal pakket, maar ook voor losse onderdelen als bouwstenen, excursies of tickets. Adventures Globe is specialist voor verre reizen naar Maleisië, individueel of in kleine groep, maar altijd afgestemd op uw eigen wensen. Uw eigen Maleisië reis moet een fantastische ervaring en herinnering worden en daar kunt u bij ons van op aan!
Kies uw bestemming en reistype uit ons totale productaanbod en vraag via enkele eenvoudige stappen via onze website, gemakkelijk en snel een gratis offerte aan voor uw droomreis!
Algemeen Maleisië
Maleisië is onderverdeeld in West Maleisië met de hoofdstad Kuala Lumpur en Maleisich Borneo. Het schiereiland Malakka ontwikkelde zich als een belangrijk Zuidoost-Aziatisch handelscentrum, toen de handel door de drukke Straat van Malakka toenam. De islam arriveerde er in de 14e eeuw, gevolgd door de Portugezen in de 16e eeuw, waarna Nederlanders en Britten achtereenvolgend de Straat van Malakka domineerden. Gebruiken en talen afkomstig uit verschillende delen van de wereld vermengden met rijke tradities van de lokale bevolking en er is een fascinerende cultuur ontstaan. Maleisië kent een prachtige natuur met onder andere de Taman Negara, Mount Kinabalu en de adembenemende Cameron Highlands.
Cultuur Maleisië
Het ergste dat Maleisiërs in het maatschappelijk verkeer kan overkomen is 'gezichtsverlies’. Vandaar dat het zeer onbehoorlijk is om iemand voor schut te zetten en deze persoon rechtstreeks op fouten aan te spreken of in het openbaar op iemand kritiek te leveren. Vandaar dat men vaak een ontwijkend of indirect antwoord geeft zoals 'misschien' of een 'ja' dat niet instemmend bedoeld, maar slechts begrip uitdrukt. Een huis, al is het nog zo klein en eenvoudig, dien je nooit met schoenen aan te betreden. Hetzelfde geldt voor moskeeën en tempels en in paleizen en musea voor bepaalde ruimtes. Zelfs al zegt een eigenaar beleefd dat de schoenen niet uit hoeven, dan wordt het toch gewaardeerd als je het huis op kousenvoeten of met blote voeten betreedt. Cadeaus worden in Maleisië ingepakt gegeven. De ontvanger opent ze pas als de gasten vertrokken zijn. Een eventuele teleurstelling blijft dan de gulle gever bespaard, mocht het cadeau niet aanslaan. Op deze manier voorkomt men mogelijk gezichtsverlies.
Bevolking Maleisië
Er wonen ongeveer 30 miljoen inwoners in Maleisië, waarvan er ruim 20 miljoen op het schiereiland wonen. De overige 10 miljoen woont op Maleisisch Borneo. De Maleise bevolkingsgroep is de grootste met ruim 50% van de bevolking, gevolgd door de Chinees-Maleisische bevolkingsgroep (ruim 26%) en een Indiaas-Maleisische bevolkingsgroep (ruim 7%). Verder heb je nog diverse kleine bevolkingsgroepen, waaronder een flink aantal kleine stammen vallen die in de binnenlanden van Borneo leven. Deze stammen vormen gezamenlijk ongeveer 11% van de totale bevolking. Op het schiereiland heb je verder nog de Orang Asli, die samen een paar procent van de totale bevolking vormen.
Religie Maleisië
Hoewel de islam de officiële godsdienst van Maleisië is, heeft iedere maatschappelijke groepering het grondwettelijke recht om zijn eigen godsdienst te belijden. Vrijwel alle belangrijke religies ter wereld zijn in Maleisië vertegenwoordigd. Ruim de helft van de bevolking, zo'n 55 procent, volgt de islam. Daarnaast zijn er aanhangers van het boeddhisme, 19 procent, en christendom en hindoeïsme, beide goed voor 7 procent. De islam kwam in de 14de eeuw met de handelaren uit Zuid-India naar Maleisië en was minder orthodox dan de Arabische variant. Tegen de tijd dat de Portugezen in de 16de eeuw kwamen, was de islam al diep geworteld in de geloofsbeleving van de bewoners. Bekering tot het christendom bleek moeilijk. Hoewel veel Maleisische ceremoniën nog flarden van preïslamitische religies tentoonspreiden zijn de Maleiers van West-Maleisië bijna allemaal fervente moslims. De Chinezen in Maleisië hangen het taoïsme, confucianisme en het boeddhisme aan en de Indiërs hoofdzakelijk het hindoeïsme, hoewel een minderheid van de Indiërs ook wel moslim of sikh zijn. De inheemse stammen hebben een animistische geloofsovertuiging en vereren hun voorouders.
Taal Maleisië
Het Bahasa Malayu is de officiële taal van Maleisië. Het is al sinds eeuwen de handelstaal in de archipel. Het Bahasa Indonesia, de officiële taal van Indonesië, komt voort uit het Bahasa Malayu. Hoewel Maleisië en Indonesië in 1972 tot overeenstemming kwamen over een uniforme spelling, bestaan er nog steeds verschillen tussen het Maleis dat op Maleisië en Indonesië gesproken wordt. Hoewel je met Engels tijdens je Maleisië rondreis op de meeste plaatsen uit de voeten kunt is het handig wanneer je wat woordjes Bahasa kent.
Feesten Maleisië
Dankzij de mengeling van verschillende culturen en religies staat de agenda in Maleisië vol met feesten. Belangrijke nationale feestdagen in Maleisië zijn: Nieuwjaar (1 januari), Dag van de Arbeid (1 mei), Verjaardag van de Koning (4 juni) en Hari Kebangsaan, Onafhankelijkheidsdag, (31 augustus), Kerstmis (25 december). De meeste Chinese, boeddhistische, hindoeïstische en islamitische feestdagen zijn gebaseerd op een maanjaar en vallen volgens onze kalender ieder jaar op een andere datum.
Belangrijke islamitische feestdagen in Maleisië zijn: Awal Ramadan (9 juli 2013), de eerste dag van de vastenmaand. De vastenperiode eindigt na dertig dagen met Hari Raya Puasa of Aidil Fitri (8 augustus 2013). Op deze dag bidden de moslims in de moskee en gaan daarna met hun familie feestvieren. Het feest duurt - afhankelijk van de regio - twee tot tien dagen. Winkels en kantoren zijn dan gesloten. Op Hari Raya Haji, het offerfeest, vieren moslims dat ze de haj (pelgrimstocht) naar Mekka succesvol hebben voltooid. Het is een groot familiefeest. Maal Hijrah (5 november 2012) is het islamitisch nieuwjaar en Maulidir Rasul (24 januari 2013) de geboortedag van de profeet Mohammed.
Voor Chinezen is het Chinees nieuwjaar (begint in 2013 op 10 februari) een jaarlijks hoogtepunt. Tijdens dit vijftiendaagse festival is het druk in de straten in Chinatown. Het feest wordt met veel bombarie afgesloten op de vijftiende dag, ook wel Chap Goh Mei genoemd. Bij tempels offeren de Chinezen wierook, bij restaurants knallen ze rotjes om geesten te verjagen. Een 'leeuw' van mensen steekt de lont aan. De festiviteiten eindigen met de chingay-optocht die zich door straten kronkelt, met dansers in traditionele kostuums, acrobaten, leeuwen- en drakendansers en praalwagens. Tijdens het festival van de Hungry Ghosts (21 augustus 2013) offeren Chinezen uitbundig voor de geesten. Het Mooncake of Maan Festival (19 september 2013) herinnert Chinezen aan de overwinning van China op de Mongolen. Overdag eet men de zogenaamde mooncakes; 's avonds gaan kinderen de straat op met lantaarns en bidden vrouwen tot de god van de maan.
Voor de Indiërs is Thaipusam (januari) een populair hindoe-festival. Gelovigen in trance doorboren lichaamsdelen zoals wangen en rug met scherpe naalden en haken en dragen grote, bonte stellages op hun hoofd. Op deze manier dienen de hindoes Heer Muruga. De meest indrukwekkende ceremonies zijn te zien bij de Batu-grotten ten noorden van Kuala Lumpur. Deepavali (oktober/november), het hindoe-festival van het licht, is een vijfdaags festival waarbij 's avonds op vele plaatsen lichtjes branden. De lichten symboliseren de triomf van het licht over de duisternis, van goed over kwaad. Het is een uitgesproken familiefeest. Veel mensen trekken die dag naar buiten om te picknicken.
Fooien Maleisië
In de rekeningen van dure restaurants en bars zijn service en luxe belastingen inbegrepen. Evenwel wordt er meestal ook een fooi verwacht. Let erop dat op de menukaart van dure restaurants vaak het bedrag exclusief taks en fooi wordt weergegeven, als dat zo is vind u een ++ teken achter het bedrag. In goedkope tentjes wordt door de Maleisiërs meestal geen fooi gegeven, maar als men tevreden is dan is er niets op tegen om een fooi achter te laten. Voor kamermeisjes is een fooi van 1 Ringgit per kamer per nacht een leuk extraatje.
Tijden Maleisië
In Maleisië is het in de winter zeven uur later dan in de Benelux, in de zomer is dat zes uur. In de deelstaten Perlis, Terengganu, Kelantan en Kedah valt het weekend op donderdag en vrijdag. In de overige deelstaten op zaterdag en zondag. Winkelcentra zijn open van 10.00 uur 's ochtends tot 22.00 uur 's avonds. Veel winkels in Maleisië zijn ook op zon- en feestdagen geopend. Postkantoren zijn van maandag tot en met zaterdag van 8.00 tot 17.00 uur geopend. De banken zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 10.00 uur tot 15.00 uur en op zaterdag van 09.30 tot 11.30. Wisselkantoren zijn doorgaans langer open.
Kleding Maleisië
Door je tijdens je reis door Maleisië fatsoenlijk te kleden toon je respect voor de lokale bevolking. Dat geldt in het bijzonder in traditionele en islamitische gebieden. Draag bij voorkeur kleren die bovenbenen en schouders bedekken. Voor vrouwen is het dragen van een hoofddoek in veel moskeeën verplicht. Korte topjes worden als aanstootgevend beschouwd en topless zonnen kan echt niet. Mannen kunnen wel in een korte broek lopen, wel gek maar nog niet onfatsoenlijk. Een ontbloot bovenlijf gaat echt te ver.
Communicatie Maleisië
Internationaal bellen in Maleisië kan vanuit Telecom kantoren en telefooncellen die meestal met een telefoonkaart werken. Telefooncellen die een creditcard accepteren vind je vaak in de grotere hotels, in Telecom kantoren of op luchthavens. Bellen vanuit de hotelkamers kan een kostbare zaak zijn. Het internationale landennummer voor Maleisië is 0060, voor Nederland 0031 en voor België 0032. In Maleisië kan ook met gsm gebeld worden, dat betekent echter niet dat je overal en altijd bereik hebt tijdens je Maleisië rondreis. Informeer voor vertrek bij de provider naar de mogelijkheden en kosten. In de grotere steden en plaatsen in Maleisië waar veel toeristen komen vindt men internetcafés. In de meeste hotels is er Wi-Fi.
Elektriciteit Maleisië
De netspanning in Maleisië is 220 Volt. De stopcontacten zijn alleen geschikt voor de zogenaamde 'Amerikaanse' stekkers, met platte poten. Stroom is niet overal aanwezig; de langhuizen hebben zeker niet altijd stroom. Een verloopstekker en een zaklamp zijn daarom raadzaam.
Fotografie Maleisië
Wil je mensen fotograferen in Maleisië, vraag dan altijd eerst om toestemming. Maleisië is een prachtig land voor het schieten van mooie foto’s. Vraag voor het fotograferen van mensen wel altijd om toestemming. De meeste mensen vinden het geen probleem. Het kan ook gebeuren dat mensen een kleine vergoeding vragen voor een foto. Ook bij sommige tempels wordt er een extra fee gevraagd voor het maken van foto’s.Van militairen objecten zoals kazernes, controleposten en vliegvelden, bruggen en andere strategische objecten is het verboden om foto’s te maken.
Gezondheid Maleisië
Hoewel er voor Maleisië op dit moment geen inentingen gelden, worden ze vaak wel aanbevolen. Hoeveel en welke vaccinaties u nodig heeft, hangt af van de soort reis en het gebied dat u bezoekt tijdens het reizen in Maleisië. Voordat u naar Maleisië gaat is het verstandig om contact op te nemen met een reisdokter. Het is handig om een kleine reisapotheek mee te nemen naar Maleisië met daarin pleisters jodium, gaasjes en middelen tegen koorts, verstopping, diarree, reis- of zeeziekte, insectenbeten en zonnebrand. Verder vitaminetabletten ORS zout, Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging, een thermometer, muggenrepellent (DEET) en voor de hygiëne onderweg een flesje desinfecteer gel en ontsmettingsdoekjes. Ook is het handig om, indien in bezit, het gele vaccinatie boekje en internationale verzekeringspas mee te nemen. Voor sommige medicijnen heeft u een Engelstalige medische verklaring nodig. De gezondheidszorg in Maleisie is van relatief hoge kwaliteit. Artsen en specialisten zijn meestal in het buitenland opgeleid en de service in klinieken en ziekenhuizens is juist van hoog niveau. In de meeste gebieden is er wel een ziekenhuis of kliniek te vinden, maar vooral in de hoofdstad Kuala Lumpur en op het eiland Penang vindt men goede ziekenhuizen en klinieken. Er zijn zelfs medische toeristen die zich speciaal in de privé ziekenhuizen en klinieken laten behandelen. Er bestaan ook 24-uurs klinieken waar men met met spoed terecht kunt. Het is verstandig om preventieve maatregelen te nemen om ziekte te voorkomen. Zo kunt u bij aankomst het beste de tijd nemen om te acclimatiseren en voorzichtig te zijn met de felle zon. Zoek de schaduw op of draag een hoofddeksel en zorg dat u voldoende drinkt.
Veiligheid Maleisië
Maleisië heeft zeker geen slechte naam wat betreft criminaliteit. Toch is het verstandig goed op je spullen te letten. Draag foto- en filmapparatuur in een tas of rugzak, en loop niet te koop met sieraden. Laat je nooit in met lieden die drugs aanbieden. Treft men je in bezit van drugs dan beland je zonder pardon voor lange tijd in de gevangenis. Op het verhandelen van drugs staat de doodstraf en de overheid maakt daarbij geen onderscheid tussen eigen bevolking en buitenlanders. Met name op het vliegveld en bij de Thaise grens wordt grondig gecontroleerd; let er op dat niemand iets in je bagage verstopt en neem niet zomaar 'pakjes' van vreemden aan.
Volg ons of word fan
Volg ons voor de aantrekkelijke aanbiedingen en de laatste nieuws.
word fanDownload onze reisgids