Maleisië

Selamat Datang! Welkom in Maleisië
Malaysia Truly Asia

Reizen naar Maleisië
De deuren zwaaien open en opeens sta je in een exotisch land met brede zandstranden, kleurrijke koraaleilanden, avontuurlijke regenwouden en een magische cultuur. Maleisië is een mengvat van culturen, een wonderlijke ontmoetingsplaats van Maleïers, Chinezen, Indiase bevolkingsgroepen en westerlingen. Moslims, christenen, boeddhisten, taoïsten en hindoes wonen hier vreedzaam naast elkaar. De Maleise keuken is een explosie van smaken, geuren en kleuren, een betoverende ontdekkingsreis, die de veelheid aan culturen weerspiegelt. Hier komt Azië tot uiting in al zijn facetten. Het eiland Penang is een van de culinaire hoogtepunten in de wereld. Ontdek de schitterende eilanden voor de oostkust, het oerwoud van Taman Negara, waar nog neushoorns en tijgers voorkomen of ga op avontuur in de wildernis van Sarawak en Sabah, in het noorden van Borneo. Dit is niet alleen het woongebied van koppensnellers, maar ook van de orang oetan, een van de vier mensapen die onze wereld rijk is. Ga op zoek naar de Rafflesia, de grootste bloem ter wereld met een doorsnede van 1,3 meter en een gewicht van 9 kilo. Maar pas wel op: met zijn weerzinwekkende geur heeft hij al menigeen op de vlucht gejaagd. Er gaan zelfs verhalen, dat mensen er bij flauwgevallen zijn.

Maleisië heeft 19 vliegvelden voor zowel internationale als binnenlandse vluchten. Vanuit Europa vliegt u rechtstreeks naar Kuala Lumpur, de hoofdstad. Malaysia Airlines is de nationale luchtvaartmaatschappij. Daarnaast vliegt Air Asia op diverse omringende landen. Er is tevens een uitstekende treinverbinding over de volle lengte van het land, van Thailand tot Singapore. Beroemd zijn de Jungletrein en de Eastern Oriental Express. Wat dacht u van een slaapcoupée met eigen toilet en douche? Vraag Adventures Globe voor de talrijke mogelijkheden, om een reis samen te stellen naar de voor u interessantste gebieden.

Geografie
Maleisië ligt in Zuid-Oost Azië en bestaat uit twee delen: een schiereiland (West Maleisië) en een deel in het noorden van het eiland Borneo (Oost Maleisië). West Maleisië zit vast aan het Aziatische continent. Hier wonen de meeste mensen. Op zijn beurt is het verdeeld in een westelijk en een oostelijk deel. Het westelijk deel is meer ontwikkeld. Het is ook het dichtst bevolkt. Het oostelijk is overwegend islamitisch en kent een paar prachtige natuurgebieden. Het deel op Borneo bestaat voornamelijk uit ondoordringbare jungle.

Buurlanden
West Maleisië grenst in het noorden aan Thailand. In het uiterste zuiden ligt de stadstaat Singapore. De westkust ligt aan de Straat van Malakka, de oostkust aan de Zuid Chinese Zee. Oost Maleisië ligt in het noorden van het eiland Borneo. Het zuidelijk deel van Borneo heet Kalimantan en hoort bij Indonesië. Oost Maleisië bestaat uit twee staten: Sabah en Sarawak. Op de grens hiervan ligt een apart land, het sultanaat Brunei.

Hoofdstad
Kuala Lumpur is een van de welvarendste steden in Azië. Ikoon van die welvarenheid zijn de Petronas Twin Towers, met hun 451,9 meter een van de hoogste bouwwerken ter wereld. Ze zijn verbonden door een brug, vanwaar je kan neerkijken op Kuala Lumpur. Wil je nog hoger, ga dan naar het ronddraaiende restaurant bovenin de Menaratoren. Voor de degenen, die liever beneden blijven is er de opwindende nachtmarkt op de Petalingstraat in Chinatown. 

Andere steden
Georgetown, is de hoofdstad van het eiland Penang. Penang  is het Mekka van de gevarieerde Aziatische keuken met Georgetown als het epicentrum van al die culinaire genoegens. Ook de koloniale gebouwen maken een bezoek aan Georgetown de moeite waard. Sinds 2008 staat Georgetown op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Ook Malakka staat sinds 2008 op de Werelderfgoedlijst. Bezoek het ‘Stadthuys’, naar men zegt het oudste Hollandse gebouw in Azië. Nog ouder is de Sint Pauluskerk, waar je de graven kunt zien van Hollandse edelen. Oorspronkelijk was Malakka in Portugese handen, maar in 1641 werd het een Nederlandse kolonie. Daarna namen de Engelsen de belangrijke stad aan de straat van Malakka in bezit. Net als in Georgetown kun je er heerlijk eten.

Eten en drinken
Doordat Maleisië een mengvat is van nationaliteiten, is het gezegend met een rijke variatie aan gerechten en smaken. Eén gerecht kan zelfs al verschillende smaken hebben: zoet, zuur, bitter en heet. Er zijn kip-, vis-,rund-, lams- en geitengerechten. In de huidige ‘Nonya-keuken’ komen de Chinese, Maleise, en Zuid-Indiase keuken samen. Enkele gerechten zijn: Roti - een populair Indiaas gerecht, Ketupat - gekookte rijst in jonge bananenbladeren, Satay, Laksa - een soep van cocos, chili, vlees, groenten en zeedieren en kacang (een toetje van ijsschaafsel). Eten doet men met de rechterhand. Selamat makan! Eet smakelijk! Ook al is Maleisië overwgend een islamitisch land, er is wel alcohol aanwezig. Daarnaast worden er veel vruchtensappen, thee en koffie gedronken. Kopi togkat ali ginseng is een mengsel van koffie, een afrodisiacum en ginseng.

Klimaat
Maleisië kent een tropisch klimaat met bijbehorende relatief hoge luchtvochtigheid. Een uitzondering hierop vormen de hoger gelegen gebieden, zowel op het vasteland als op het eiland Borneo, met middagtemperaturen tussen de 18° C en 25° C. Tussen oktober en februari is er de Noord-Oost Moesson. Vooral aan de oostkust zijn er dan korte, maar hevige regens. Aan de westkust laat de moesson zich minder gelden. Tussen april en oktober is er de Zuid-West Moesson, deze is een stuk milder.

Highlights
Enkele highlights in Maleisië zijn Kuala Lumpur, Petronas Twin Towers, Penang, Georgetown, Sarawak, Borneo, Orang Oetan, Rafflesia en Taman Negara. Vraag naar de mogelijkheden voor Maleisië vakanties, rondreizen, strand en vliegtickets bij Maleisië specialist Adventures Globe.

Adventures Globe is Maleisie vakantie reizen specialist.

Maleisie vakantie reizen

Bekijk hier voorbeelden van reizen naar Maleisie.


© 2024 adventuresglobe.nl - alle rechten voorbehouden - Algemene voorwaarden - Copyright
KVK NL: 51355043 0000 - Alle prijzen zijn inclusief BTW.