Vakantie Cambodja Reizen - Cambodja

Vakantie Reizen Cambodja

Hier vindt u veel informatie voor uw Vakantie Reizen Cambodja. Ook treft u hier enkele voorbeelden van prachtige rondreizen, bouwstenen en excursies. Voor de diverse reizen kan er gekozen worden uit vele verschillende hotels en programma's. Op deze manier kunt u uw eigen vakantie naar Cambodja zelf samenstellen of u kunt zich laten inspireren en kiezen voor een 'op maat' programma geheel afgestemd op uw eigen specifieke wensen.

Bij onze Cambodja reizen kunt u kiezen voor een totaal pakket, maar ook voor losse onderdelen als bouwstenen, excursies of tickets. Adventures Globe is specialist voor verre reizen naar Cambodja, individueel of in kleine groep, maar altijd afgestemd op uw eigen wensen. Uw eigen Cambodja reis moet een fantastische ervaring en herinnering worden en daar kunt u bij ons van op aan!

Kies uw bestemming en reistype uit ons totale productaanbod en vraag via enkele eenvoudige stappen via onze website, gemakkelijk en snel een gratis offerte aan voor uw droomreis!

Algemeen Cambodja
Cambodja kent een bewogen verleden. Langgeleden was het Khmer rijk het grootste en meest dominante rijk van Zuid Oost Azië. Het imposante Angkor complex is het meest tastbare bewijs uit die periode en vormde destijds een metropool in de wereld. Het land is na de val van de machtige Khmer beschaving voortdurend slagveld voor oorlogen geweest en zelfs gekoloniseerd. Aan het begin van deze eeuw was het land nog nauwelijks toegangkelijk voor toeristen, maar daarin is snel verandering gekomen. Cambodja biedt een prachtige natuur, fenomenale archeologische vondsten van de oude Khmer beschaving en zelfs mooie stranden. De prachtige vakantie reizen door Cambodja met Adventures Globe staan garant voor een fantastische reisbelevenis!

Cultuur Cambodja
Cambodja is een land waar gezichtsverlies gemeden moet worden tijdens het communiceren. In het openbaar boos worden en een woordenwisseling uitvechten, wordt beschouwd als reputatieschade. Het geven van kritiek wordt als een persoonlijke belediging opgevat en om de ander niet in verlegenheid te brengen worden confrontaties het liefst vermeden. Ook positievere emoties zoals aantrekking en affectie tussen personen worden zelden geuit. Voor een rondreis Cambodja zijn er meerdere gewoontes om rekening mee te houden. In meerdere landen in Zuidoost-Azië en zeker ook in Cambodja, is het aanraken van het hoofd zeer onbeleefd. Een vriendelijk aaitje over de bol van een baby wordt niet gewaardeerd. In het hoofd is namelijk de ziel gevestigd. Het is hiermee het heiligste lichaamsdeel en moet op de meest respectvolle manier worden behandeld. Daartegenover staat dat de voeten de laagste lichaamsdelen zijn. Ze komen het makkelijkst met vuil in aanraking en worden daarom als onrein beschouwd. Om die reden is het belangrijk om te voorkomen dat men geen voeten naar iemand gericht houdt, bijvoorbeeld wanneer u ligt of zit. Ook is het onbeleefd om met de voeten ergens naartoe te wijzen.

Bevolking Cambodja
Er wonen ongeveer 13 miljoen mensen in Cambodja. Phnom Penh, de hoofdstad en tevens de grootste stad van Cambodja, heeft een bevolking van ongeveer 1 miljoen inwoners. Rond de 90% van de populatie is een Khmer. Vergeleken de omliggende landen heeft dit Aziatische land een homogene bevolking. De Khmer beschouwt zichzelf als de nakomeling van de beroemde Brahmaan Kambu uit India. De Rode Khmer vernoemde het land naar hem door het Kampuchea te noemen. Later, in 1989, werd dit wederom Cambodja. Vietnamezen maken 4% uit van de bevolking en de Chinezen slechts 3%.

Religie Cambodja
Cambodja was eeuwenlang een koninkrijk met het boeddhisme als belangrijkste religie. Hier kwam een eind aan toen de Rode Khmer tempels vernietigden en de monniken uitmoorden. Het boeddhisme werd door hun beschreven als grote onzin. Toen de Rode Khmer viel in 1979 leek er bijna niets meer van het boeddhisme over te zijn. In 1993 werd het boeddhisme weer als officiële religie neergezet.. Het wordt echter vooral gezien als geloof waar krachten uit de natuur en geesten van groot belang zijn. Er wordt geloofd in natuurgeesten. Aan deze geesten worden door alle lagen van de bevolking uitgebreid geofferd. De plechtigheden rond de natuurgeesten zijn de rode draad in het grote aantal Cambodjaanse boeddhistische feesten.

Taal Cambodja
De officiële taal van Cambodja heet Khmer of gewoonweg Cambodjaans. Het wordt gesproken door 90% van de bevolking. In tegenstelling tot veel andere talen in Zuidoost-Azië is het Khmer geen tonentaal. Ook heeft het zijn eigen geschrift. De overige talen die in Cambodja voorkomen zijn onder andere het Vietnamees en Chinees. Dit zijn de talen van de grootste minderheidsgroepen. In de toeristische sector wordt overigens gewoon Engels gesproken, terwijl het grootste deel van de bevolking niet vaardig is met de Engelse taal.

Feesten Cambodja
De feesten die worden gevierd in Cambodja zijn vaak verbonden met de seizoenen of het boeddhisme. Omdat de data van veel feesten afhangen van de stand van de maan, veranderen de data elk jaar. Voor een reis door Cambodja moet u er rekening mee houden dat overheidsgebouwen, banken en winkels gesloten kunnen zijn tijdens de feestdagen. Het belangrijkste feest voor de meeste Cambodjanen is het Chaul Chnam Thmey. Het is het Nieuwjaar van de Khmer en duurt 2 dagen. Tijdens dit feest wordt er water naar elkaar gegooid. Vooral toeristen zijn de pineut. Eén van de belangrijke feesten is de dag van de Overwinning op de Genocide. Het gaat hier om de val van Pol Pot-regime in 1979. Op Pchum Ben wordt er respect betuigt naar de doden, Dit duurt drie dagen en de bevolking trekt zich massaal terug naar het platteland waar de voorouders zich vroeger vooral gevestigd hadden. De verjaardag van de huidige koning Norodom Sihamoni duurt ook drie dagen en tevens wordt op andere data de verjaardag van koningin Norodom Monineath gevoerd. Bon Om Touk, ofwel het water festival, is een feest waar het einde van de regentijd wordt gevierd. In de hoofdstad Phnom Penh worden er dan spannende bootraces gehouden. Andere belangrijke dagen zijn de dag van de Onafhankelijkheid en de dag van de Mensenrechten.

Fooien Cambodja
Fooien zijn bij eenvoudige restaurants in Cambodja nog niet helemaal gebruikelijk. Bagagejongens en kamermeisjes kunt u wel een fooi geven. Ook de gids wordt erg blij van een tip. Wanneer u fooi geeft, houdt er tijdens uw Cambodja vakantie rekening mee dat een gemiddeld Cambodjaans dagloon omgerekend ongeveer 1 Euro bedraagd.

Tijden Cambodja
Het tijdverschil tussen Cambodja en Nederland is in de winter zes uur en in de zomer vijf uur later. Overheidsgebouwen en banken zijn over het algemeen geopend van 7.30 tot 16.00. De meeste winkels zijn dagelijks geopend van 8.00 tot 21.00 uur. Avondmarkten en kleine winkeltjes vol met snuisterijen zijn soms zelf nog later geopend. ’s Middags worden er nog wel eens pauze uren ingelast tussen 12.00 en 14.00. Tempels kunnen al open gaan voor zonsondergang en sluiten pas ook vaak na zonsondergang.

Kleding Cambodja
Vrouwen op het platteland van Cambodja dragen een katoenen of zijden sarong. In de volksmond wordt het een sampot genoemd. Bij vrolijke festiviteiten worden felgekleurde sampots uit de kast getrokken. Tegen de zon worden er veel strohoeden gedragen of andere hoofddeksels. In Cambodja worden mensen in eerste instantie beoordeeld op hun uiterlijk. Nette kleding geeft de indruk met nette mensen te maken te hebben. Bij het strand en het zwembad uitgezonderd wordt het dragen van een korte broek of shorts als niet netjes ervaren. Binnenshuis wordt dit door de Laotianen nog wel goedgekeurd, maar toeristen die dit doen worden vaak als grappig ervaren. Bij het bezoeken van tempels moeten schouders en de benen tot en met de knie bedekt zijn. Schoenen moeten uit en hoeden of petten af. Een tip is om gemakkelijke schoenen(instappers) aan te trekken bij een tempeltour zodat u geen gedoe zal hebben met het aan en uit doen van uw schoenen. Vanwege het tropische klimaat wordt dunne en lichte kleding aangeraden. ’s Avonds, maar ook in ruimtes met airconditioning, kan het ook prettig zijn om een dunne trui of vest mee te hebben. Wanneer u gaat reizen per openbaar vervoer wordt een koffer afgeraden. U kunt dan beter kiezen voor een backpack of weekendtas.

Communicatie Cambodja
Internationaal bellen in Cambodja is erg duur. Tevens is de verbinding slecht. Een simlockvrije mobiele telefoon koopt u gemakkelijk in Cambodja bij één van de vele telefoon winkels. Voor een klein bedrag heeft u ook al een simkaart. Een beter alternatief zijn de internetcafés die in grote steden en vooral op toeristisch plaatsen te vinden zijn. Hier kunt u bijvoorbeeld Skypen met het thuisfront. Houdt er wel rekening mee dat de verbinding, bij onder andere slecht weer, weg kan vallen en een stuk trager is dan in Nederland.

Elektriciteit Cambodja
De netspanning is in Cambodja 220 volt. De stopcontacten zijn vaak hetzelfde als In Amerika en dus anders dan het Nederlandse en Belgische. Een wereldstekker is dan zeer handig om mee te nemen. U moet er rekening mee houden dat de stroom vaak kan uitvallen en niet stabiel is. Een zaklamp is dan ook geen overbodige luxe.

Fotografie Cambodja
Cambodja is een prachtig land voor het schieten van mooie foto’s. Vraag voor het fotograferen van mensen wel altijd om toestemming. De meeste mensen vinden het geen probleem. Het kan ook gebeuren dat mensen een kleine vergoeding vragen voor een foto. Van militairen objecten zoals kazernes, controleposten en vliegvelden is het verboden om foto’s te maken. Ook bij sommige tempels wordt er een extra fee gevraagd voor het maken van foto’s.

Gezondheid Cambodja
Hoewel er voor Cambodja op dit moment geen inentingen gelden, worden ze vaak wel aanbevolen. Hoeveel en welke vaccinaties u nodig heeft, hangt af van de soort reis en het gebied dat u bezoekt tijdens het reizen in Cambodja. Voordat u naar Cambodja gaat is het verstandig om contact op te nemen met een reisdokter. Het is handig om een kleine reisapotheek mee te nemen naar Cambodja met daarin pleisters jodium, gaasjes en middelen tegen koorts, verstopping, diarree, reis- of zeeziekte, insectenbeten en zonnebrand. Verder vitaminetabletten ORS zout, Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging, een thermometer, muggenrepellent (DEET) en voor de hygiëne onderweg een flesje desinfecteer gel en ontsmettingsdoekjes. Ook is het handig om, indien in bezit, het gele vaccinatie boekje en internationale verzekeringspas mee te nemen. Voor sommige medicijnen heeft u een Engelstalige medische verklaring nodig. De zorg in Cambodja is niet te vergelijken met dat in het westen. Bij echte nood wordt geadviseerd om gebruikt te maken van ziekenhuizen in Thailand, omdat die wel voldoen aan de westerse maatstaven. Dokters en apotheken zijn er ook weinig te vinden en de apotheken bezitten meestal geen volledig assortiment. In grote steden zijn er slechts enkele goede apotheken. Tevens zijn er verschillende buitenlandse en Engels sprekende huisartsen in de grote steden actief. Het is verstandig om preventieve maatregelen te nemen om ziekte te voorkomen. Zo kunt u bij aankomst het beste de tijd nemen om te acclimatiseren en voorzichtig te zijn met de felle zon. Zoek de schaduw op of draag een hoofddeksel en zorg dat u voldoende drinkt.

Veiligheid Cambodja
In het toeristisch gebied kunt u marihuana en andere drugs worden aangeboden. Het kan onschuldig lijken, echter staan erin Cambodja zware straffen op het gebruik van drugs of het bezit van verdovende middelen. Wij adviseren dan ook om hier niet op in te gaan. Ook raden wij af om met een vreemde mee te gaan voor ‘een gezellig kaartspel of etentje’ thuis. Het is voorgekomen dat er toen verdovende middelen in het eten was gestopt. Vaak was dit te zien wanneer  de gastheer- of vrouw niet at van het gerecht of geheel geen honger had, met alle gevolgen van dien. Cambodja heeft zwaar te leiden gehad tijdens de Vietnamese Oorlog. Er ligt nog steeds veel oorlogsmateriaal verspreid, vooral in het oosten. Voor toeristen levert dit echter weinig gevaar op wanneer zij niet van de paden afwijken. Beter is het om geen toiletstop ergens tussen de bosjes te maken. Het is wel altijd raadzaam om goed op uw spullen te letten.


© 2024 adventuresglobe.nl - alle rechten voorbehouden - Algemene voorwaarden - Copyright
KVK NL: 51355043 0000 - Alle prijzen zijn inclusief BTW.