Filipijnen

Filipijnen, vrijheid teruggewonnen.

Reizen naar de Filipijnen
De Filipijnen bestaan uit ruim 7000 eilanden in de Grote of Stille Oceaan waarvan er slechts 1000 eilanden worden bewoond. Veel kleine eilandjes zijn niet meer dan onbewoonde zandbanken of rotsen waarvan er velen geen eens een naam hebben. De eilandengroep verkreeg haar huidige naam in 1542 van Ruy Lopez de Villalobos die haar vernoemde naar koning Filips 2e ofwel ‘Islas Filipinas’.

Archeologische vondsten wijzen op vroege menselijke bewoning van de eilanden. Fossiele resten van mensen werden gevonden in de Tabongrot in Palawan en zijn gedateerd op zo'n 30.000 jaar of ouder. Vanaf ongeveer 4000 voor Christus kwamen andere mensen vanuit de Indonesische eilanden en het vasteland van Azië. Op de Filipijnen leefden de mensen lange tijd geïsoleerd in kleine gemeenschappen, zogenaamde barangays, van enkele tientallen families. Vanaf de dertiende eeuw was er meer contact met de buitenwereld. Er werd in die tijd langs de Filipijnse kusten handel gedreven met Chinese handelaren. De bewoners van de zuidelijk Sulu-eilanden en Mindanao kwamen in contact met de islam. In de 15e eeuw werd het Sultanaat van Sulu gesticht en tegen het eind van de 16e eeuw volgde het Sultanaat van Maguindanao. Hoewel aan het begin van de 16e eeuw de eerste Spaanse expeditie onder leiding van Magellaan werd verslagen tijdens een veldslag met Lapu-Lapu op het eiland Mactan vlakbij Cebu, werden de Filipijnen gedurende de 16e eeuw stukje bij beetje gekoloniseerd door de Spanjaarden. Er werd handel gedreven met de Manilagaljoenen waarbij handelswaar vanuit China en India naar Nieuw-Spanje werd vervoerd. Missionarissen van de grote katholieke kloosterordes, de franciscanen, de augustijnen, de dominicanen en de jezuïeten richtten zich op de bekering van de Filipino 's tot het katholicisme.

Onder leiding van José Rizal brak in augustus 1896 de Filipijnse revolutie uit. Hoewel in eerste instantie niet succesvol, kwam mede door de Spaans-Amerikaanse Oorlog in december 1898 toch een einde aan driehonderd jaar Spaanse overheersing. In het Verdrag van Parijs deed Spanje formeel afstand van de Filipijnen, Cuba, Guam en Puerto Rico aan Amerika in ruil voor 20 miljoen dollar. Toen bleek dat de Amerikanen van plan waren om als kolonisator in de Filipijnen te blijven begon de Filipijns-Amerikaanse Oorlog. De Amerikanen wonnen en bleven, maar in 1916 nam het Amerikaans Congres de Jones Act aan waarbij de Verenigde Staten een stap zette in de richting van Filipijnse onafhankelijkheid. Kort na het einde van de Tweede Wereldoorlog, op 4 juli 1946, werden de Filipijnen onafhankelijk. De eerste president van het onafhankelijke land was Manuel Roxas.

In 1965 werd de jonge en ambitieuze politicus Ferdinand Marcos gekozen als president. Vlak voor het einde van zijn tweede en wettelijk laatste termijn als president probeerde hij de Filipijnse Grondwet zo aangepast te krijgen, dat hij door zou kunnen regeren. Deze poging slaagde echter niet en in september 1972 riep Marcos daarop de staat van beleg uit. Volgens hem was dit nodig om de orde in het land te herstellen, dat werd bedreigd door studentendemonstraties, het opkomende communisme en opstandige moslims van het Moro National Liberation Front (MNLF). Door de staat van beleg kreeg Marcos de mogelijkheid om het land op dictatoriale wijze te regeren en het Filipijnse parlement werd naar huis gestuurd en de media aan banden gelegd. Vele politieke tegenstanders werden gevangen gezet, vermoord of verdwenen spoorloos. De grondwet werd alsnog aangepast en Marcos werd tot president en minister-president uitgeroepen. Er waren aanwijzingen dat Ferdinand en zijn vrouw Imelda hun machtspositie misbruikten om zichzelf en hun vertrouwelingen te verrijken. In 1986 moest Marcos vluchten naar de Verenigde Staten en werd Corazon Aquino, de weduwe van Ninoy ingezworen als de nieuwe president. Na het aftreden van Marcos werd de democratie in de Filipijnen hersteld. In 1987 werd de nieuwe grondwet van de Filipijnen met grote meerderheid door de bevolking aangenomen en werden de leden van het nieuwe Filipijnse parlement gekozen. De economische problemen stapelden zich echter op. Pas onder opvolger Fidel Ramos kwam de economie van de Filipijnen wat in de lift. De financiële crisis in Azië bracht dit proces echter weer tot stilstand. Vele regeringen sindsdien werden geteisterd door schandalen en beschuldigingen van corruptie. Gloria Macapagal-Arroyo werd tijdens een tien jaar durende regeerperiode meerdere keren beschuldigd van corruptie. Diverse malen probeerden leden van de oppositie ook haar af te laten zetten. Ook was er sprake van enkele couppogingen tegen haar bewind. Ondertussen bleef de sociale ongelijkheid in de Filipijnen jarenlang ongewijzigd. Er is sprake van een grote groep arme mensen en een kleine rijke elite, die de macht en de middelen in handen heeft. De huidige president Benigno Aquino III werd op 30 juni 2010 geïnaugureerd. Hij is de zoon van Corazon en Ninoy Aquino.

Geografie
De Filipijnen zijn een tussen Taiwan en Indonesie gelegen eilandengroep in Zuidoost-Azië. Het land is 7 maal zo groot is als Nederland en 9 maal zo groot als België en het aantal inwoners bedraagt 103 miljoen. De grootste eilanden zijn Luzon en Mindanao. Andere eilanden zijn Samar, Negros, Palawan, Panay, Mindoro, Leyte, Cebu en Bohol. De eilandenreeks van de Filippijnen maakt, net als Taiwan en de eilanden van Japan, deel uit van een breukzone die loopt van Kamtsjatka in het noorden tot Nieuw-Zeeland in het zuiden. Het landschap is daardoor erg bergachtig. De Cordillera Central is de grootste bergketen van de Filipijnen met de hoogste piek Mount Pulag (2922 m) en loopt van het noorden tot het midden van Luzon. Aansluitende bergketens zijn de Caraballo Mountains en de Sierra Madre. De hoogste berg van het land is Mount Apo (2954 m) gelegen op Mindanao. Op Bohol liggen de chocoladebruine heuvels van Chocolate Hills die jaarlijkse vele toeristen trekken. Langs de eilanden lopen een aantal zeer diepe troggen in de oceaan als de Filipijnentrog en de Mindanao-trog. De Filipijnen maken deel uit van de zogenaamde Ring of Fire en kennen enkele tientallen actieve vulkanen, waaronder Mount Pinatubo en Mount Mayon. Gunstige landschappelijke en klimatologische omstandigheden op de Filipijnen hebben geleid tot de aanwezigheid van veel verschillende planten- en diersoorten die vanwege de geïsoleerde ligging van de eilandengroep bovendien ook vaak uniek zijn. Er zijn veel verschillende boom- en plantensoorten te vinden in de tropisch regenwouden op de vlakke landdelen. Daar worden ook bijzondere vogels gevonden als de Filipijnse neushoornvogels en de nationale vogel van de Filipijnen, de Filipijnse apenarend. Deze arend is een van de grootste vogels ter wereld en komt nog maar weinig voor. Verder komt er de Grays varaan voor, een van de grootste en zeldzaamste varanensoorten van de wereld. Verder groeien er meer dan 900 soorten orchideeën, waaronder de zeer bijzondere waling-waling. De laaglanden van de Filipijnen zijn bijzonder vruchtbaar en er worden rijst, maïs, suikerriet, abaca, tabak, kokos, rubber, bananen, ananas, cacao en koffie verbouwd. De koraalriffen rond de Filipijnse eilanden zijn prachtig om te zien en het woongebied van vele fraai gekleurde zeedierenvissen en andere zeewezens als de mantarog, de walvishaai, papegaaivissen, rifbaarzen, anemoonvissen, zeelelies, zeesterren en de octopus. Boven water zijn de vliegende vissen die seconden lang in de lucht blijven, indrukwekkende verschijningen.

Buurlanden
Het land heeft geen enkele landgrens met buurlanden. De dichtstbijzijnde buurlanden zijn Vietnam in het westen, China in het noordwesten, Taiwan in het noorden, en Indonesië, Maleisië en Brunei in het zuiden en zuidwesten. De wateren die de Filipijnen omringen zijn de Filipijnenzee in het oosten, de Celebeszee in het zuiden, de Suluzee in het zuidwesten en de Zuid-Chinese Zee in het westen en noorden. De nationale Philippine Airlines vliegt vanuit Manila onder ander op Denpasar, Hong Kong, Sydney en Dubai.

Eten en drinken
De Filipijnse keuken kent een zeer grote diversiteit vanwege de vele buitenlandse invloeden over de afgelopen eeuwen. Dit heeft geleid tot een mix van traditionele gerechten met buitenlandse invloeden uit de keukens van vooral Spanje, maar ook China en de Verenigde Staten. Veelgebruikte lokale ingrediënten zijn calamondins (citrusvruchten), kokosnoten, saba (bakbanaan), mango's, bandeng en vissaus. De Filipijnse keuken gebruikt specerijen, maar gerechten zijn niet zo heet als die van andere landen in de regio. Typische gerechten zijn lechon (geroosterd varken), adobo kip of varkensvlees (geroosterd), sinigang (soep), kare-kare (stoofvlees), tapas, pancit (bamigerecht), loempia en halo-halo (nagerecht van ijs, melk en vruchten). Verder worden de Spaanse paella and cocidos vaak bereid tijdens festiviteiten. Aan tafel wordt veelal gebruik gemaakt van bestek en niet van eetstokjes.

Hoofdstad
De hoofdstad Manila ligt aan de oostelijke oever van de Baai van Manila De stad telt ongeveer 11 miljoen inwoners en is het centrum voor handel, financiën, kunst en toerisme van de Filipijnen. Manila is een schilderachtige stad met een lange en rijke geschiedenis en vele opmerkelijke bezienswaardigheden. Intramuros is de oude stad die vroeger door stadmuren werd omgeven en waarvan een groot deel nog prachtig bewaard is gebleven. Het Rizal Park werd opgericht ter nagedachtenis van de nationale held Jose Rizal en kent vele attracties zoals de Chinese en Japanse tuinen, het Nationaal Museum van de Filippijnen, de Nationale bibliotheek van de Filipijnen en het Planetarium. Manila herbergd ook een aantal prachtige musea zoals het Bahay Tsinoy, het Intramuros Licht en Geluid Museum en het Manila Ocean Park met een grote verscheidenheid aan zeedieren. Het belangrijkste vervoermiddel is de Jeepney, een jeepachtig minibus met banken.

Klimaat
De Filipijnen kennen een tropisch klimaat, gekenmerkt door een hoge gemiddelde temperatuur, een hoge luchtvochtigheid en overvloedige regenval. Van maart tot en met mei is het in grote delen van de Filipijnen erg warm. Daarna valt van mei tot oktober in grote delen van het land veel regen als gevolg van de moesson. De westkant staat onder invloed van de zuidwestmoesson, die in de periode juni-oktober veel regen kan brengen en met december-mei als droge periode. De oostkant staat onder invloed van de noordoostmoesson met de meeste regen van november-december. Van december tot en met februari is het op veel plekken juist droger en koeler. De warmste maand is mei en de koelste maand januari. De gemiddelde temperatuur op zeeniveau is 26,6° Celsius, maar in de bergen is de gemiddelde temperatuur lager tot zo’n 18° Celsius. De Filipijnen hebben regelmatig te maken met tropische stormen gekenmerkt door hoge windsnelheden en flinke regenval in korte tijd.

Highlights
Enkele highlights in de Filipijnen zijn Luzon, Mindanao, Palawan, Santa Cruz Island, Bocaroy Island, Bohol, Chocolate Hills, Cebu, Pagsanjan waterval en Mount Pinatubo. Vraag naar de mogelijkheden voor Filipijnen vakanties, rondreizen, strand en vliegtickets bij Filipijnen specialist Adventures Globe.

Adventures Globe is Filipijnen vakantie reizen specialist.

Filipijnen vakantie reizen

Bekijk hierboven voorbeelden van reizen naar de Filipijnen.


© 2024 adventuresglobe.nl - alle rechten voorbehouden - Algemene voorwaarden - Copyright
KVK NL: 51355043 0000 - Alle prijzen zijn inclusief BTW.