Vakantie Laos Reizen - Laos

Vakantie Reizen Laos

Hier vindt u veel informatie voor uw Vakantie Reizen Laos. Ook treft u hier enkele voorbeelden van prachtige rondreizen, bouwstenen en excursies. Voor de diverse reizen kan er gekozen worden uit vele verschillende hotels en programma's. Op deze manier kunt u uw eigen vakantie naar Laos zelf samenstellen of u kunt zich laten inspireren en kiezen voor een 'op maat' programma geheel afgestemd op uw eigen specifieke wensen.

Bij onze Laos reizen kunt u kiezen voor een totaal pakket, maar ook voor losse onderdelen als bouwstenen, excursies of tickets. Adventures Globe is specialist voor verre reizen naar Laos, individueel of in kleine groep, maar altijd afgestemd op uw eigen wensen. Uw eigen Laos reis moet een fantastische ervaring en herinnering worden en daar kunt u bij ons van op aan!

Kies uw bestemming en reistype uit ons totale productaanbod en vraag via enkele eenvoudige stappen via onze website, gemakkelijk en snel een gratis offerte aan voor uw droomreis!

Algemeen Laos
Laos is een van de meest ongerepte landen in Zuid-Oost Azië. Het lijkt in diverse aspecten op buurland Thailand, de mensen spreken vrijwel dezelfde taal, hebben dezelfde religie en dezelfde cultuur. Echter, het land is pas sinds het einde van de vorige eeuw open voor toeristen en het is nog niet ontdekt door toeristen. Het is een land waar de tijd heeft stilgestaan. Een vakantie Laos geeft toegang tot de plek voor ongerepte natuur, avontuur, cultuur en veel rust!

Cultuur Laos
Voor een vakantie Laos zijn er meerdere gewoontes om rekening mee te houden. In meerdere landen in Zuidoost-Azië en zeker ook in Laos, is het aanraken van het hoofd zeer onbeleefd. Een vriendelijk aaitje over de bol van een baby geven wordt niet gewaardeerd. In het hoofd is namelijk de ziel gevestigd. Het is hiermee het heiligste lichaamsdeel en moet op de meest respectvolle manier worden behandeld. Daartegenover staat dat de voeten de laagste lichaamsdelen zijn. Ze komen het makkelijkst met vuil in aanraking en worden daarom als onrein beschouwd. Om die reden is het belangrijk om te voorkomen dat men voeten naar iemand gericht houdt, bijvoorbeeld wanneer u ligt of zit. Ook is het onbeleefd om met de voeten ergens naartoe te wijzen. Laos is een land waar gezichtsverlies gemeden moet worden tijdens het communiceren. In het openbaar boos worden en een woordenwisseling uitvechten beschouwd als reputatieschade. Het geven van kritiek wordt als een persoonlijke belediging opgevat en om de ander niet in verlegenheid te brengen worden confrontaties het liefst vermeden. Tijdens onze Laos reizen is het handig om hiervan op de hoogte te zijn.

Bevolking Laos
Laos is zes maal zo groot als Nederland en acht maal zo groot als België. Ondanks dat heeft het maar 7 miljoen inwoners. Het is daarmee ook een erg dunbevolkt land. Er zijn in totaal 68 etnische groepen in Laos. Velen zijn 200 jaar geleden vanuit o.a.Tibet, China en Myanmar naar Laos gekomen en onderscheiden zich vaak door klederdracht, taal, gewoonte en religieuze rituelen. De bevolking is zeer divers en kan in drie hoofdgroepen worden onderscheiden. Hierbij wordt vooral gekeken naar de plaats waar zij gevestigd zijn: de Lao Loum, de Lao Theung en de Lao Soung. De Lao Loum, ofwel Laagland-Laotianen genoemd, wonen in de lager gelegen delen van Laos. Ongeveer de helft van de bevolking in Laos is een Lao Loum. De bewoners in het middenlands gebergte zijn de Lao Theung. Het is de oudste bevolkingsgroep in Laos en ze hebben een Maleis/Chinese afkomst. Ongeveer een kwart van de bevolking is een Lao Theung. Tot slot zijn in de hooglanden de Lao Soung te vinden. Deze bevolking heeft zich vrij recentelijk in Laos gevestigd vanuit Myanmar, Tibet en Zuid-China. Ongeveer 10% van de bevolking wordt onderverdeeld als een Lao Soung. Onze Laos reizen brengen u in contact met deze bijzondere bevolkingsgroepen.

Religie Laos
Al eeuwenlang speelt het boeddhisme een belangrijke rol in de Laotiaanse cultuur. Dagelijks en in diverse plaatsen worden daarom door monniken aalmoezentochten gehouden. Ook toeristen doen hier aan mee. Hoewel Boeddha vertelde dat het verjagen van geesten tijdverspilling was, wordt door veel mensen het boeddhisme als bescherming gebruikt tegen de geesten. Monniken voeren een baci-ceremonie uit, waarbij hedendaags ook veel toeristen meedoen, dat de geesten zou moeten verjagen. Het ritueel wordt begeleid door gezang van de monniken en wordt er geofferd voor de geesten. Ter bescherming krijgen de aanwezigen een katoenen draadje om hun pols mee van de monniken. Naast het boeddhisme zijn er ook veel Laotianen met een animistische religieuze achtergrond, waarbij wordt gelooft dat alles een ziel heeft.

Taal Laos
Lao is de nationale taal. Het is sterk verwant aan het Thais waardoor Laotianen het Thais ook verstaan. Het Laotiaanse schrift is wel anders dan het Thai. Ook is Lao een tonentaal, met maar liefst zes verschillende soorten tonen. Wanneer woorden op een andere toon worden uitgesproken, kan het zijn dat het woord een hele andere betekenis krijgen. De verschillende stammen die in Laos leven, voornamelijk in het noorden, spreken vooral hun eigen taal en geen Lao. Ondanks dat in de toeristische industrie Engels wordt gesproken, kunnen de meeste Laotianen slechts een paar woorden Engels spreken. Tijdens de vakantie Laos kan men in de meeste hotels wel met Engels terecht. Het is handig om een kaartje mee te nemen met de hotelnaam in het Lao want veel taxichauffeurs in Laos kunnen ook geen Engels lezen of verstaan.

Feesten Laos
De feesten die worden gevierd in Laos zijn vaak verbonden met de seizoenen of het boeddhisme. Omdat de data van veel feesten afhangen van de stand van de maan, veranderen de data elk jaar. Tijdens onze Laos reizen dient u er rekening mee te houden dat overheidsgebouwen, banken en winkels gesloten kunnen zijn tijdens de feestdagen. Het belangrijkste en meest energieke (boeddhistische) feest is het Laotiaans nieuwjaar, ofwel Phi Mai genoemd. Het feest is midden april, echter komt het vaak voor dat het twee weken van te voren al met verschillende festiviteiten begint. Het droge seizoen eindigt en het feest duurt 3 dagen ter voorbereiding op het regenseizoen. De boeddhistische reinigingsrituelen die traditioneel werden uitgevoerd zijn nu veranderd in massale watergevechten. De lokale bevolking vindt het vooral leuk om hier toeristen bij te betrekken.

januari 1 Nieuwjaarsdag
januari 20 Dag der strijdkrachten
maart 22  Dag van de volkspartij
april 13 t/m 15 april Phi Mai (Laotiaans Nieuwjaar, waterfestival)
mei 13 Wesak/Boeddha dag
augustus 13 Bevrijdingsdag
oktober 8 Pavarana, Kathine-dag
oktober 12 Onafhankelijkheidsdag
december 2 Nationale feestdag

Fooien Laos
Fooien zijn bij eenvoudige restaurants in Laos nog niet helemaal gebruikelijk. Bagagejongens en kamermeisjes kunt u wel een fooi geven. Ook de gids wordt erg blij van een tip. Als u een fooi wenst te geven, bedenk dan dat een gemiddeld Laotiaans dagloon omgerekend ongeveer slechts 1 euro bedraagt.

Tijden Laos
Het tijdverschil tussen Laos en Nederland is in de winter zes uur en de zomer is vijf uur later. Overheidsgebouwen en banken zijn over het algemeen geopend van 8.00 tot 16.00. De meeste winkels zijn dagelijks geopend van 9.00 tot 21.00 uur. Avondmarkten en kleine winkeltjes vol met snuisterijen zijn soms zelf nog later geopend. ’s Middags worden er nog wel eens pauze uren ingelast tussen 12.00 en 14.00.

Kleding Laos
Laotianen beoordelen mensen in eerste instantie op hun uiterlijk. Nette kleding geeft de indruk met nette mensen te maken te hebben. Bij het strand en het zwembad uitgezonderd wordt het dragen van een korte broek of shorts als niet netjes ervaren. Binnenshuis wordt dit door de Laotianen nog wel goedgekeurd, maar toeristen die dit doen worden vaak als grappig ervaren. Bij het bezoeken van tempels moeten schouders en de benen tot en met de knie bedekt zijn. Schoenen moeten uit en hoeden of petten af. Een tip is om gemakkelijke schoenen(instappers) aan te trekken bij een tempeltour zodat u geen gedoe heeft met het aan en uit doen van uw schoenen. Vanwege het tropische klimaat wordt dunne en lichte kleding aangeraden. ’s Avonds, maar ook in ruimtes met grote airconditioners, kan het ook prettig zijn om een dunne trui of vest mee te hebben tijdens uw vakantie Laos.

Communicatie Laos
Internationaal bellen is erg duur en tevens is de verbinding slecht. Laotiaanse telefoonkaarten zijn ook geen goed alternatief. Helaas zijn de duurste internationale simkaarten slechts goed voor een gesprek van enkele minuten. Een beter alternatief zijn de internetcafés die in steden en vooral in toeristisch plaatsen te vinden zijn. Hier kunt u tijdens uw Laos reizen Skypen met het thuisfront. Houdt er wel rekening mee dat de verbinding, bij onder andere slecht weer, weg kan vallen en een stuk trager is dan in Nederland.

Elektriciteit Laos
De netspanning is in Laos 220 volt en op het platteland slechts 110 volt. Vaak gewoon stekkers met een pin, maar waar Nederlandse spullen ook in kunnen. Een wereldstekker blijft handig om mee te nemen. U moet er rekening mee houden dat de stroom vaak kan uitvallen en niet stabiel is. Een zaklamp is dan ook geen overbodige luxe. Verscheidene dorpen in Laos zijn niet aangesloten op elektriciteit, maar beschikken over een generator om van stroom voorzien te zijn. Na een uur of 10 in de avond wordt de generator weer uitgezet.

Fotografie Laos
Tijdens uw vakantie Laos komt u op plekken die zicht uitstekend lenen voor het schieten van mooie foto’s. Vraag voor het fotograferen van mensen wel altijd om toestemming. De meeste mensen vinden het geen probleem. Bij minderheden komt het vaker voor dat de mensen liever niet op de foto willen. Vaak geloven zij dat je de ziel mee neemt wanneer een foto wordt gemaakt. Het kan ook gebeuren dat mensen een kleine vergoeding vragen voor een foto. Van militairen objecten zoals kazernes, controleposten en vliegvelden is het verboden om foto’s te maken. Ook bij sommige tempels wordt er een extra fee gevraagd voor het maken van foto’s.

Gezondheid Laos
Hoewel er voor Laos reizen op dit moment geen inentingen gelden, worden ze vaak wel aanbevolen. Hoeveel en welke vaccinaties u nodig heeft, hangt af van de soort reis en het gebied dat u bezoekt. Malaria komt in sommige delen van Laos nog voor. Voordat u naar Laos gaat is het verstandig om contact op te nemen met een reisdokter. Het is handig om een kleine reisapotheek mee te nemen met daarin pleisters jodium, gaasjes en middelen tegen koorts, verstopping, diarree, reis- of zeeziekte, insectenbeten en zonnebrand. Verder vitaminetabletten ORS zout, Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging, een thermometer, muggenrepellent (DEET) en voor de hygiëne onderweg een flesje desinfecteer gel en ontsmettingsdoekjes. Ook is het handig om, indien in bezit, het gele vaccinatie boekje en internationale verzekeringspas mee te nemen. Voor sommige medicijnen heeft u een Engelstalige medische verklaring nodig.

De zorg in Laos is niet te vergelijken met het westen. Bij echte nood wordt geadviseerd om gebruikt te maken van ziekenhuizen in Thailand, omdat die wel voldoen aan de westerse maatstaven. Dokters en apotheken zijn er ook weinig te vinden en de apotheken bezitten meestal geen volledig assortiment. Het is verstandig om preventieve maatregelen te nemen om ziekte te voorkomen. Zo kunt u bij aankomst het beste de tijd nemen om te acclimatiseren en voorzichtig te zijn met de felle zon. Zoek de schaduw op of draag een hoofddeksel en zorg dat u voldoende drinkt. Voor Laos geldt een waarschuwing voor bepaalde gerechten. Onder andere de gerechten paa-dèk en laap kunnen rauw vlees en vis bevatten, die tot geelzucht en/of ernstige gezondheidsrisico’s kunnen leiden. Ook zijn er in toeristische gebieden restaurants die gerechten met drugs erin aanbieden. Meestal worden deze aangeduid met het woord 'happy' of 'special' ervoor.

Veiligheid Laos
Laos heeft zwaar te leiden gehad tijdens de Vietnamese Oorlog. Het is het zwaarst gebombardeerde land ter wereld en nog steeds ligt er veel oorlogsmateriaal verspreid door het gehele land. In het oosten liggen de meeste bommen. Voor toeristen levert dit echter weinig gevaar op zolang ze niet van de paden afwijken, beter geen toiletstop tussen de bosjes. Verder is het altijd raadzaam om op uw spullen te letten ondanks dat er weinig criminaliteit is.


© 2024 adventuresglobe.nl - alle rechten voorbehouden - Algemene voorwaarden - Copyright
KVK NL: 51355043 0000 - Alle prijzen zijn inclusief BTW.