Hongkong

Haven van wierrook.

Reizen naar Hong Kong
Als je meer thee wilt, hang je de deksel aan het oor van de pot. De ober brengt je dan automatisch een nieuwe pot thee. Het is een van de vele Chinese gebruiken die Hong Kong rijk is. Want ook al is de voormalige Britse kolonie nog maar kort geleden (in 1999) overgedragen aan China, Hong Kong is Chinees. Door en door Chinees. Je vindt dat terug in de duizenden Boeddhistische en Taoïstische tempels, de kleurrijke straatjes, waar ze exotische etenswaren verkopen, zoals doerians en duizendjarige eieren, de vreemdsoortige geneesmiddelen: van zeepaardjes tot slangenolie. Geloof en bijgeloof gaan hand in hand. Nummers hebben een speciale betekenis. Nummer 4 staat voor de dood. In Chinese vliegtuigen zul je dan ook tevergeefs naar stoel nummer 4 zoeken. Veel is terug te voeren op de aloude I Tsjing, het Boek der Veranderingen. Daarnaast speelt het taoïstische Yin Yang een belangrijke rol in de Chinese samenleving. Gebouwen zijn dikwijls ingericht volgens de richtlijnen van Feng Shui, om een maximale hoeveelheid positieve levensenergie te garanderen. Het magnetisch kompas is uitgevonden door de Chinezen, niet om zich te oriënteren, maar om de kosmische wetten vast te stellen, die de Feng Shui eigen zijn. Natuurlijk is het Britse bewind niet ongemerkt aan Hong Kong voorbij gegaan. Naast Chinees is Engels de officiële taal en naast de traditionele geneeskunst is er de westerse geneeskunst. En je hoeft maar naar de adembenemende skyline van Hong Kong te kijken, om te beseffen dat je terecht bent gekomen in een wonderlijk mengvat van Aziatische en Europese cultuur. East meets West. Oh ja, vergeet de ober niet te bedanken als hij een nieuwe pot thee voor je inschenkt. Je klopt daartoe met je wijs- en middelvinger een paar keer op de tafel. De thee is overigens gratis.

Bezienswaardigheden
Hong Kong is een dynamische stad, waar veel te zien en te beleven is. Of je nu van winkelen houdt, van oude cultuur, van moderne architectuur, van bakken in de zon op een tropische strand, van een flinke tocht in een ongerept natuurgebied of van een opwindend nachtleven, in Hong Kong kan het allemaal. Winkelen doe je in een van de gigantische shoppingmalls, in Kowloon bijvoorbeeld. Alle winkels zijn belastingvrij. Neem de veerboot over Victoria Harbour naar Tsim Sha Tsui en geniet van de skyline van Hong Kong. Je kunt ook aan wal blijven en in de voetsporen treden van Bruce Lee en andere Chinese beroemdheden op de Avenue of Stars. Elke avond om 7 uur start hier een weergaloze lasershow met de torenhoge wolkenkrabbers als decor. In de Red Bar op een van de hoogste verdiepingen van het International Finance Center (IFC2) heb je ‘s avonds een adembenemend uitzicht over de baai met al zijn lichtjes. Wil je nog hoger, ga dan met de tram naar Victoria Peak op 552 meter hoogte.

Er zijn veel luchtvaartmaatschappijen, die dagelijks naar Hong Kong vliegen, zoals China Airlines, KLM, Emirates en Eva Airways. Vanuit Schiphol duurt de vlucht 11 uur. Je komt aan op Chek Lap Kok, een vliegveld op een eiland in het westen van Hong Kong. De nationale luchtvaartschappij is Cathay Pacific. Vanuit Hong Kong gaan er geregeld vluchten naar het vasteland van China. Hong Kong heeft uitstekende verbindingen met landen als Thailand, Australië, Filippijnen en Bali en veel mensen gebruiken Hongkong als hub voor reizen in Azië. Adventures Globe biedt vele goedkope vliegtickets van en naar Hongkong.

Geografie
Hong Kong geniet binnen China een status aparte. Er gelden andere regels. Het vasteland is zeg maar Chinezer dan Hong Kong. Zelf bestaat Hong Kong uit vier gebieden, die onderling zijn door veerboten. In de eerste plaats is daar Hong Kong Island, waar het landschap grotendeels bepaald wordt door wolkenkrabbers. Het is het zakelijke deel. Daarnaast is er het schiereiland Kowloon. Bepaalde delen hiervan zijn erg toeristisch. Ten noorden van Kowloon, grenzend aan het vasteland van China, liggen the New Territories. Hier wonen de meeste mensen. New Kowloon is het dichtst bevolkte gebied op aarde. Tenslotte zijn er de afgelegen eilanden in de Zuid Chinese Zee. Hier vind je de voorwereldlijke degenkrab. De meeste eilanden zijn onbewoond. Het grootse gedeelte van Hong Kong bestaat uit natuur. Het is er bergachtig en groen.De hoogste berg is de 959 meter hoge Tai Mo Shan. De nationale boom is de Hong Kong Orchideeboom.

Eten en drinken
Het eten in Hong Kong behoort tot de Kantonese keuken. Het is voor ons de meest bekende van de acht keukens, die China rijk is. Bij het ontbijt en bij de lunch worden Dim Sums gegeten, hartige hapjes, begeleid door een overvloed aan thee. Populair is de Hot Pot, een soort Chinese fondue. Een lekkernij is de zeeoor. Hij ziet eruit als een normale schelp, maar eigenlijk behoort hij tot de slakken. Andere specialiteiten zijn haaievinnen en vogelnestjes. Vrijwel alle Aziatische keukens zijn in Hong Kong vertegenwoordigd. Daarnaast zijn er de westerse keukens, maar daar betaal je een stuk meer voor.

Klimaat
Hong Kong heeft een vochtig, subtropisch klimaat met hete en vochtige zomers met geregeld regenbuien en stormen, die uit kunnen groeien tot een ware typhoon. Het regenseizoen is tussen augustus en oktober. De winters zijn koeler en droger. De meest aangename seizoenen zijn het voor- en najaar, die voornamelijk warm en droog zijn, al geldt dat het weer het hele jaar veranderlijk is.

Highlights Hongkong
Enkele highlights in Hongkong zijn Victoria Peak, Kowloon en Tian Tan Boeddha. Vraag naar de mogelijkheden voor Hongkong vakanties, rondreizen, strand en vliegtickets bij Hongkong specialist Adventures Globe.

Adventures Globe is Hongkong vakantie reizen specialist.

Hongkong vakantie reizen

Bekijk hier voorbeelden van reizen naar Hongkong.

 


© 2024 adventuresglobe.nl - alle rechten voorbehouden - Algemene voorwaarden - Copyright
KVK NL: 51355043 0000 - Alle prijzen zijn inclusief BTW.