Hoofdstad Japan Steden

Hoofdstad Japan en andere Japan steden

Hier vindt u specifieke informatie over de hoofdstad van Japan, Tokio en andere interessante steden in Japan.

Hoofdstad Japan Tokio

Tokio, ook wel Tokyo is de hoofdstad van Japan. De stad is officieel de hoofdstad van het land sinds 1868. De keizer verhuisde voorheen zijn zetel van Kyoto naar Edo, de voormalige naam van de stad. Edo, destijds nog een klein vissersdorp werd verder uigebreid rond het Edo kasteel waar nu het keizerlijk paleis staat. Het huidige paleis vervangt het voormalige Edo kasteel, de machtsbasis van de Tokugawa Shoguns, wat door de bombardementen van de tweede wereldoorlog vrijwel geheel verwoest was. In de 18e eeuw groeide Tokio uit tot de grootste stad ter wereld. Tokio betekent letterlijk 'oosterlijke hoofdstad'. 
De stad ligt in de prefectuur Tokio in de regio Kanto, Japan bestaat uit 8 regio’s en 47 prefecturen. De prefecturen in het land zijn vergelijkbaar met provincies. De steden Tokio, Yokohama, Kawasaki, Saitama en Chiba vormen samen Groot-Tokyo, de agglomeratie die bekend staat als een van de grootste steden ter wereld met meer dan 13,3 miljoen inwoners. 
Tokio is een stad die nooit slaapt. Maar naast de moderne wolkenkrabbers en neonverlichting die u in de stad aantreft, vindt u in Tokyo ook historische paleizen, prachtige tempels en het keizerlijk paleis. Een andere aanrader tijdens een bezoek in deze wereldstad zijn de prachtige, typisch Japanse tuinen of boottocht over de Sumida rivier.

Andere steden in Japan

Hiroshima

In de tweede wereldoorlog, op 6 augustus 1945 is de Japanse stad Hiroshima gebombardeerd door de Amerikanen. De atoombom ‘Little Boy’ heeft de gehele stad verwoest. Een aantal dagen later, op 9 augustus 1945 is ook de stad Nagasaki getroffen door een atoombom. Het vredesmonument in Hiroshima, ook wel de Genbakukoepel (atoombomkoepel) genoemd, is een van de weinige gebouwen die overeind is gebleven tijdens het bombardement. Het monument is sinds 1996 toegevoegd als werelderfgoed door UNESCO. Er is een lange discussie geweest of het gebouw wel of niet zou blijven. Men vond oorspronkelijk dat de Japanse bevolking in Hiroshima niet dagelijks met de verschrikkelijke gevolgen van de atoombom geconfronteerd moesten worden. 
Naast de monumenten die kenmerkend zijn voor de impact van de atoombom op de Japanse stad, is Hiroshima tegenwoordig een van de meest moderne steden van Japan.

Nikko

Op twee uur afstand van de hoofdstad Tokyo tussen de bergen ligt het moderne Nikko, een van de meest populaire steden onder buitenlandse toeristen en de Japanners. In de stad bevindt zich het complex van Nikko. Dit complex bestaat uit verschillende bouwwerken. De stad is gebouwd rond de Tōshō-gū shrine, deze shrine is opgenomen in de werelderfgoedlijst van UNESCO samen met de Rinnō-ji tempel en de Futarasan shrine. De Tōshō-gū tempel is een mausoleum van Tokugawa Ieyasu, de stichter van een Shogunaat. Dit Shogunaat heerste 250 jaar lang over Japan. Naast de heiligdommen in deze stad, zijn er in Nikko ook prachtige meren en watervallen te bezichtigen.

Kyoto
Kyoto is de voormalige keizerlijke hoofdstad van Japan en staat bekend als hoofdstad van de Japanse cultuur. Kyoto was meer dan 1000 jaar de stad van de Japanse architectuur en u vindt er honderden tempels. Van alle Japanse steden bevinden zich hier de meeste UNESCO werelderfgoederen, met een totaal aantal van maar liefst 17 world heritage sites. In Kyoto bevinden zich 2000 religieuze plaatsen, 1600 boeddhistische tempels, 400 Shinto heiligdommen, paleizen en prachtige tuinen. Voorbeelden van beroemde tempels zijn de Kinkaku-ji, (de tempel van het gouden paviljoen) de Ginkaku-ji (de tempel van het zilveren paviljoen), de Kiyomizu-dera en nog vele anderen. Naast de tempels en religieuze plaatsen staat Kyoto bekend om traditionele festivals en culturele evenementen.

Kobe
Dit is de hoofdstad van de prefectuur Hyogo en een belangrijke havenstad van de regio Kansai. Kobe is ontstaan in de 8e eeuw uit een havenplaats. Aan het eind van de Heian-periode in 1180 was Kobe voor een aantal maanden de hoofdstad van Japan, toen de toenmalige keizer hier tijdelijk woonde. Daarna verhuisde de keizer naar Kyoto. Aan het einde van de nationale isolatiepolitiek in 1868 was de haven één van de eerste havens die werden opengesteld voor handel met het westen. Kobe is ook bekend door het exclusieve Kobe-vlees (Kobe beef).

Osaka
Dit de tweede grootste stad van Japan op de hoofdstad Tokio na. De stad verwierf reeds in een ver verleden een prominente plek als handelsstad en door de jaren heen heeft de stad haar positie vastgehouden als middelpunt van handel en industrie. Een aantal van de grootste bedrijven van Japan hebben hier dan ook hun thuisbasis. Naast handelsstad is Osaka ook bekend als theater centrum voor het Kabuki theater, traditioneel Japans stadstheater en het Bunrakuen, het Japanse poppentheater. Dit poppenspel wordt gespeeld met 60 centimeter hoge poppen bedient door drie in het zwart geklede poppenspelers, begeleid door een verteller en muziek.

Nara

De stad Nara ligt op het eiland Honshu en staat bekend als de stad van de boeddhistische tempels. U vindt hier indrukwekkend mooie tempels, de Kasuga-schrijn, het keizerlijk paleis Heijo en een prachtige natuur. Nara bereikbaar met een korte treinreis vanuit de stad Kyoto. Nara is de voormalige keizerlijke hoofdstad van Japan, in deze tijd (ongeveer dertienhonderd jaar geleden) was de naam van de stad Heiju-kyu. In Nara geniet men van het historische Japan dat in deze stad aanwezig is vanwege de traditionele bouwerken en de rustgevende tuinen in de stad.

Kamakura

Kamakura is een populaire stad, zowel onder Japanners als buitenlandse toeristen. Men bezoekt Kamakura voor een bezoek aan de diverse tempels en shrines, het strand of de op een na grootste Boeddha van Japan. Deze Boeddha is een bouwwerk van 13 meter hoog, gebouwd in 1252. De Boeddha stond oorspronkelijk in een tempel, maar door een tsunami in de 15e eeuw is deze tempel verwoest en staat de Boeddha buiten.

Takayama
In oppervlakte de grootste stad, is Takayama gelegen in een dal op het eiland Honshu. De stad staat bekent om de typische Japanse straatjes met goedbewaarde houten huizen, ambachtsgebouwen, winkels en herbergen uit de 16e en 17e eeuw. In de omgeving kan men prachtig wandelen in de mooie natuur met steile bergen, diepe kloven en authentieke dorpjes.

Sapporo
Dit is de hoofdstad van de Japanse prefectuur Hokkaido en is de op 4 na grootste stad van Japan. De stad werd gesticht in 1869 en is daarmee relatief jong te noemen. Ontworpen door Europese en Amerikaanse architecten kent Sapporo brede, met bomen omzoomde straten en grote publieke parken, die bijdragen aan het hoge leefbaarheidsniveau van de stad. Jaarlijks vindt hier in februari het door miljoenen bezochte sneeuwfestival plaats, ook wel Yuki Matsuri, bekend vanwege de enorme sculpturen die uit ijs worden opgetrokken. Verder staat de stad bekend vanwege het gelijknamige Sapporo-bier.

Miyajima

Miyajima is een heilig eiland gelegen in de Japanse binnenzee. Miyajima betekent schrijneiland en staat bekend om de Itsukushima-schrijn welke op het eiland ligt. Deze schrijn is een aantrekkelijke bezienswaardigheid van Japan en staat sinds 1996 op de werelderfgoedlijst. Buiten deze schrijn zijn er op dit Japanse eiland ook andere bezienswaardigheden zoals boeddhistische tempels. Ook heeft Miyajima een prachtige natuur, er lopen bijvoorbeeld overal tamme herten rond op Miyajima.

Terug naar de algemene Vakantie Japan Reizen pagina.
 


© 2023 adventuresglobe.nl - alle rechten voorbehouden - Algemene voorwaarden - Copyright
KVK NL: 51355043 0000 - Alle prijzen zijn inclusief BTW.