Japan

Japan, voor eeuwen afgesloten.

Reizen naar Japan
Japan is een zeer gevarieerd land met een bijzondere cultuur en traditie, een mooie natuur en immense stedelijke gebieden. Dat maakt het Japan reizen of vakantie Japan bijzonder de moeite waard. Japan bestaat uit bijna 7000 eilanden in de Grote Oceaan. De grootste eilanden zijn Hokkaido, Honshu, Shikoku en Kyushu, die tezamen bijna de gehele oppervlakte van Japan beslaan.

De naam Japan is afgeleid van ‘land van de rijzende zon’, ofwel Nippon, in het Mandarijns Japang. Portugese handelaren in de 16e eeuw hebben dit woord naar Europa hebben gebracht en verbasterd tot Japan. Volgens legendes is Japan in de 7de eeuw BC opgericht door de voorouderlijke keizer Jimmu. Keizers waren in naam de heersers van Japan, maar de echte macht was in handen van machtige hofnobelen, regenten of militaire gouverneurs, de shoguns. Gedurende de 16de en 17de eeuw arriveerden steeds meer handelaren en missionarissen uit Portugal, Nederland, Engeland en Spanje waardoor het shogunaat van Japan het vermoeden kreeg dat langzaam veroverd werd door Europese machten. Daarom verbrak het shogunaat alle relaties met de buitenwereld. Het enige contact was tot Nederlandse en Chinese kooplieden in Nagasaki. De isolatie duurde 2 eeuwen, met een sterke op zichzelf gerichte Japanse cultuur tot gevolg, totdat commodore Matthew Perry van de VS de opening van Japan forceerde door de millitaire kracht van vooruitgang te laten zien. Dat leidde opening van en handel met Japan, vastgelegd in de conventie van Kanagawa in 1854. Vanwege het hernieuwde contact met het Westen veranderde Japan zeer snel. Het shogunaat werd afgeschaft en de positie van de keizer werd in ere hersteld als hoogste macht. Vele Westerse instituties werden overgenomen, samen met een westerse stijl van regelgeving en overheid. Met deze veranderingen en economische, sociale en militaire hervormingen transformeerde Japan zichzelf in een wereldmacht. De nieuwe ambities van Japan leidde tot de Eerste Chinees-Japanse Oorlog (1895) en de Russisch-Japanse oorlog (1905), waarmee Korea, Taiwan en andere territoria veroverd werden. Aan het begin van 20e eeuw kregen expansionistische militairen steeds meer te zeggen in Japan, wat leidde tot invasie van Mantsjoerije, de Tweede Chinees-Japanse Oorlog (1937) en deelname aan de Tweede Wereldoorlog. Japan werd in 1945 verslagen door de VS met gebruik van atoombommen op Hiroshima en Nagasaki en gaf zich op 2 september over. Japan bleef nog enige tijd onder controle van de VS en kende een uitzonderlijk economisch herstel waarmee het land aan het eind van de eeuw uitgegroeid was tot een van de economische grootmachten van de wereld.

Geografie
Japan is een vulkanische archipel gelegen langs de oostkust van Azië, met ten westen de Japanse zee en ten oosten de Stille Oceaan. In het noordwesten van de Stille Oceaan ligt de bekende Japantrog op een diepte van meer dan 10.000 meter. Het land is met een oppervlakte van 377 835 km² ruim 9 keer groter dan Nederland en 12 keer groter is dan België en het aantal inwoners bedraagt 127 miljoen. In Japan bestaat minder dan 1% van de bevolking uit etnische groepen. Het grondgebied van Japan bestaat voor 95% uit de vier grote eilanden van noord naar zuid, Hokkaido, Honshu, Shikoku en Kyushu en nog eens 6000 kleinere eilanden. De eilanden zijn over het algemeen bergachtig, met beboste hellingen en besneeuwde toppen. Ongeveer 66% van het landoppervlak is bedekt met bossen. Op het gecultiveerde land, ongeveer 10% van het totaal, is de bevolkingsdichtheid zeer hoog. Japan kent een kleine 250 vulkanen, waarvan er meer dan vijftig werkzaam zijn. De drie belangrijkste vulkanische zones liggen in Hokkaido, Honshu en Zuid-Kyushu. De Aso op Kyushu is de grootste caldera ter wereld met een omtrek van 114 kilometer. Mount Fuji gelegen in Zuidoost-Honshu is met 3776 meter de hoogste berg en vulkaan van Japan. De vulkaan is niet actief sinds 1709. Andere hoge bergen op Honshu boven de 3000 meter zijn de Ontake-san en de Norikuradake. De bijzondere natuur maakt Japan reizen of vakantie Japan aantrekkelijk en is te vinden op het noordelijkste grote eiland van Japan Hokkaido. Bekend is Lake Akan als groeiplaats van de ‘Marimo balls’ of mosbollen, 10 centimeter grote ballen van een draadvormig groenwier dat de gehele meerbodem bedekt. In de buurt van het meer komt de enorme Blakiston’s visuil voor, één van de grootste uilensoorten ter wereld. Ook de bijzondere kratermeren van Shikotsu-Toya National Park zijn de moeite waard. Een ander bijzonder mooi natuur gebied is het Fuji-Hakone-Izu National Park op Honshu. Er zijn natuurlijke warmwaterbronnen, mooie kustlijnen, bergen en meren. Ook vallen hieronder de Izu Eilanden, een populaire duikbestemming in Japan.

Buurlanden
Japan heeft geen enkele landgrens met buurlanden en dat is van invloed geweest op het behoudt van de specifieke Japanse cultuur. Juist die oorspronkelijke cultuur maakt Japan reizen of een vakantie Japan zo interesssant. De dichtstbijzijnde buurlanden zijn Rusland in het noorden, China en Korea in het westen en Taiwan in het zuiden. De wateren die Japan omringen zijn de Oost-Chinese Zee en de Japanse Zee in het westen en de Stille Oceaan in het oosten. De nationale Japan Airlines vliegt vanuit Tokyo onder andere op Shanghai, Sydney, Jakarta, Moskou en Dubai.

Eten en drinken
In de traditionele Japanse keuken worden gerechten met veel zorg en aandacht bereid en is een belangrijk onderdeel van de Japanse cultuur. Ook dit maakt Japan reizen of een vakantie Japan zo de moeite waard. Er wordt gebruik gemaakt van veel vis, gevogelte, rijst en vlees. Bij veel gerechten komen ook zeewier en soja op tafel. Sushi is een heel erg populair gerecht in Japan, rijst, vis en groente opgerold in zeewier. Ook sashimi, dunne schijfjes rauwe vis met wasabi (mierikswortel) is erg populair. U vindt dit vrijwel overal in restaurants, maar ook in kleine sushi-tentjes, herkenbaar aan de roodwitte lampions. Andere kleine gerechten die u kunt eten als tussendoortje of lunch zijn de soba en udon, een kommetje noedels met soep, groenten en vlees of vis. Yakitori, een Japanse saté van kippedijen is ook bijzonder geliefd. Andere typisch Japanse gerechten zijn tempura, in deegbeslag gefrituurde garnalen, groente of paddestoelen of sukiyaki, een gerecht met rundvlees, groente, zeewier en tofu dat bereid wordt in een kokende boullion met sojasaus. In Japan drinkt men bij de maaltijd sake en bier, waarvan de bekendsten Asahi, Kirin, Sapporo en Yebisu zijn. Verder kan men in Japan eten van vrijwel elk land ter wereld krijgen.

Hoofdstad
Een groot deel van de bevolking van Japan woont in de metropool rond Tokio, ook wel Groot-Tokio genaamd. Dit is de grootste metropool ter wereld met bijna 35 miljoen inwoners. Het vervoer binnen Tokyo vindt veelal plaats met metro of trein, vanuit Tokyo naar andere steden kan gereisd worden met de Shinkansen hogesnelheidstrein. Tokio huisvest verschillende belangrijke musea zoals het Nationale Museum van Tokio in het Uenopark en is het grootste museum van Japan dat gespecialiseerd is in traditionele Japanse kunst, het Nezu Museum in Minato en het Edo-Tokio Museum in Sumida. Andere bijzondere Japan bezienswaardigheden in en rond Tokyo zijn Senso-ji, de oudste Boeddhistische tempel van Tokyo. De Tsukiji Centrale Vismarkt waar dagelijks tussen 05.00 uur 's ochtends en 20.00 uur 's avonds 2500 ton vis wordt verhandeld. In het Uenopark kunnen in april ook de bekende kersenbloesems worden bekeken. In de buurt van Tokyo vindt u ook Mount Fuji en haar nationale parken.

Klimaat
Het klimaat in Japan is zeer variërend per regio en per jaargetijde, dit komt doordat Japan een bijzonder langgerekt land is met vele bergketens. In het noorden heerst een koel en vochtig continentaal klimaat met koude winters en warme zomers, in het zuiden heerst een vochtig subtropisch klimaat. In de winter waait koude lucht van Siberie over de warmere Japanse Zee en zorgt voor metershoge sneeuw in het noorden van Japan. In de zomer komt er een warme vochtige lucht van de Stille Oceaan en dit zorgt voor hoge temperaturen in het zuiden van Japan. In augustus ligt de gemiddelde temperatuur in Tokio op zo'n 27 °C.

Highlights
Enkele highlights en belangrijke bezienswaardigheden van Japan zijn het kasteel Himeji, Yakushima, Shirakami-Sanchi, historische monumenten van oud-Kioto, Genbaku Dome, Kurashiki, Itsuku-shima of Miyajima schrijn, Gusuku, Iya Kazurabashi, Okinawa, Riukiu, Mount Fuji. Vraag naar de mogelijkheden voor Japan reizen, vakanties, rondreizen, cultuur, bezienswaardigheden en vliegtickets bij Japan specialist Adventures Globe.

Adventures Globe is vakantie Japan reizen specialist.

Vakantie Japan Reizen

Bekijk hierboven voorbeelden van reizen naar Japan.
 


© 2024 adventuresglobe.nl - alle rechten voorbehouden - Algemene voorwaarden - Copyright
KVK NL: 51355043 0000 - Alle prijzen zijn inclusief BTW.