Eten Drinken in Myanmar Keuken

Eten en drinken in Myanmar en de keuken

Op deze pagina vindt u alles over de eten en drinken in Myanmar en de keuken, waarvan u tijdens een Myanmar vakantie van kunt genieten.

Myanmar heeft geen culinair hoogstaande keuken zoals China, Thailand en India. Het is meer een volkskeuken. Wel heeft de keuken in Myanmar dingen overgenomen van andere keukens, zoals de kruiden van India, de pittige smaak en de vis van Thailand en de Chinese manier van eten bereiden. De Myanmarese keuken is dan ook vooral een combinatie van de Indiase keuken, Chinese keuken en de Thaise keuken. De basis van iedere maaltijd is rijst. Daarbij eet men groentecurries die milder van smaak zijn dan die in India. Aan de groenten worden als je dat wilt wat sliertjes rund, varken, vis, eend of kip toegevoegd. Eventueel kan men noedels in plaats van rijst nemen. Een typisch Birmees gerecht dat je eigenlijk wel moet proeven tijdens je Myanmar rondreis is ohn-no-khaukswe, noedels met kipcurrie op smaak gebracht met kokosmelk. Geen maaltijd is compleet zonder lephet, een salade die dient als toetje, gemaakt van onder meer theebladeren, sesamzaad en kokosnoot. In de ochtend eet men in Myanmar ‘mohinga’, dit is een dikke vissoep die is bereid met citroengras, knoflook, ui, gember, vissaus, pepers en geelwortel. Deze vissoep wordt samen met dunne rijstnoedels gegeten en bestrooid met uitjes, korianderbladeren en gedroogde peper. Mohinga is verkrijgbaar in verschillende eetstalletjes die u langs de weg tegenkomt. Het ontbijt bestaat voornamelijk uit wit brood met gekookte, gebakte of geroerde eieren en jam en banaan. Er zijn in Myanmar als snoepgoed kleine witte blokjes van kleefrijst, kokos en suiker en rijstcrackers te vinden. Naast rijst wordt er meestal ook groente soep geserveerd bij de gerechten. Dit krijgt u er tevens gratis bij. Een traditioneel Birmese maaltijd kunt u vinden in een ‘thamin zai’, dit betekent letterlijk vertaald rijstwinkel. Op de tafels in zo’n thamin zai vindt u pannen met verschillende soorten curries waaruit u kunt kiezen. In de wat grotere steden zijn westerse gerechten te vinden in de wat grotere hotels en restaurants.

Voor lekkere tussendoortjes kun je naar een theehuis. Zodra je hebt plaatsgenomen op een krukje, wordt het tafeltje vol gezet met lekkers. Voor je neus staan verschillende soorten cakes en koekjes, samosa's en poksi, dit zijn gestoomde broodjes gevuld met groente en een enkel draadje vlees.Op elk bordje liggen vier exemplaren van een bepaalde snack, zodat bij het afrekenen precies kan worden geteld hoeveel je van alles hebt gegeten. In een theehuis wordt zwarte thee met zoete gecondenseerde melk geschonken of een soort van Nescafe achtige koffie. De thermoskan Chinese thee die op elke tafel staat is gratis.

Ook voor vegetariërs is er genoeg om te eten in Myanmar. In Myanmar zijn ze namelijk niet echt vleeseters. In Myanmar zeggen ze wel eens: 'Tha Tha Laut', wat betekent ‘dood niets’. Zo eten de boeddhisten in Myanmar geen rundvlees, omdat de dieren hun gehele leven voor de boer werken. Ook staan de olifant en de koe hoog in de reïncarnatie ladder in Myanmar. Vandaar wordt er bij het eten vooral vis en garnalen geserveerd. Fruit is er genoeg in Myanmar, zoals doerians, mango’s, papaya’s, lychees, ramboetans, mangostans en kokosnoten tot zelfs aardbeien. Een gerecht behoeft in de ogen van een Myanmarees niet zeer bijzonder te zijn, de aandacht voor eten is er wel degelijk. Het eten is vooral een belangrijke sociale activiteit.

Thee is de nationale drank van Myanmar. Groene Birmese thee of Chinese thee worden er het meest genuttigd. Bij de meeste maaltijden in restaurants en eettentjes wordt dit ook gratis erbij geserveerd. De lokale frisdranken zijn erg zoet, met uitzondering van Lemon Sparkeling. Tegenwoordig zijn ook Pepsi en Sprite te koop. Er is ook bier te vinden in Myanmar, men heeft er eigen biermerken zoals Tiger en Mandalay. De buitenlandse merken zijn er vaak erg duur en moeilijk te verkrijgen. In luxe hotelbars zijn ze meestal wel te vinden. Birmezen zelf drinken niet zoveel alcohol, een boeddhistische traditie van onthouding. Toch zijn er ook lokale sterke dranken te vinden als Mandalay Rum en Dry Gin. Water uit de kraan kunt u beter niet drinken in Myanmar, overal zijn flessen drinkwater te koop. U moet hierbij wel letten op de sluiting van de flessen. Deze moeten wel de oorspronkelijke sluiting hebben. Ook kunt u het beste ijsklontjes in uw frisdrank vermijden. Deze ijsklontjes worden soms gemaakt van de leidingwater.

Terug naar de algemene Vakantie Myanmar Reizen pagina.


© 2022 adventuresglobe.nl - alle rechten voorbehouden - Algemene voorwaarden - Copyright
KVK NL: 51355043 0000 - Alle prijzen zijn inclusief BTW.