Cambodja

Cambodja, land met een woelig verleden.

Reizen naar Cambodja
Cambodja was begin 9e eeuw onderdeel van het grote Khmer-rijk, ondermeer bekend van de immense tempelcomplex van Angkor. Dit rijk strekte zich uit over grote delen van Zuidoost-Azië, waaronder Vietnam, Laos, Thailand en het huidige Cambodja. Gedurende de 14e eeuw waren er veel interne conflicten in Cambodja en oorlogen met Thailand en Vietnam, waardoor Cambodja steeds kleiner werd. Vanaf de 19e eeuw kwam het land in handen van de Fransen en werd ingelijfd bij Indochina. In 1941 kwam Norodom Sihanouk op de troon. Hij ontwikkelde zich tegen de Franse wil in tot een fervent voorstander van onafhankelijkheid en in 1953 werd Cambodja daadwerkelijk onafhankelijk. In 1955 deed Sihanouk afstand van de troon. Tijdens de Vietnamoorlog werd Cambodja gebombardeerd door de Amerikanen en vielen er veel burgerslachtoffers. In 1970 pleegde Generaal Lon Nol een staatsgreep en vestigde de Khmer Republiek. Een burgeroorlog brak uit en in april 1975 kwam de Khmer Rouge aan de macht onder leiding van Pol Pot. Het land werd Democratische Republiek Kampuchea genaamd en tussen de 1 en 2 miljoen Cambodjanen kwamen om tijdens het bewind van de Khmer Rouge. In 1979 viel Vietnam het land binnen en installeerde een nieuwe communistische regering. In de periode daarna kwamen en gingen er vele min of meer democratische regeringen maar werden ook de mensenrechten nogal eens geschonden. Ook bleef ook de Rode Khmer actief tot 1998 toen Pol Pot stierf. Heden ten dage is de situatie in Cambodja stabiel.

Geografie
Cambodja is gelegen in het zuidoostelijke puntje van het vaste land van Azië. Het land is 4,5 keer zo groot als Nederland en het aantal inwoners bedraagt 11,5 miljoen. Het landschap van Cambodja is zeer gevarieerd. In het zuiden is er een kustlijn van ongeveer 400km aan de Golf van Thailand met mangrovebossen en daarachter regenwoud. In het binnenland zijn er bergen waar de Phnom Aural het hoogste is met ongeveer 1800m. Verder zijn er laagvlakten en rivieren. Cambodja kent een groot aanbod aan culturele bezienswaardigheden. Door de lange internationale isolatie van Cambodja is het nu bijzonder interessant voor toeristen. Het immense tempelcomplex van Angkor Wat is tot UNESCO werelderfgoed verklaard en behoort tot een van de 7 wereldwonderen. Ook het bijzondere Tonlé Sap meer is een UNESCO werelderfgoed. Dit meer is van tijd tot tijd het grootste zoetwatermeer in Zuidoost-Azië door de instroom van water uit de Mekong tijdens het regenseizoen. In het droogseizoen loopt dit er dan weer uit. Als gevolg van gespreide regenval beschikt Cambodja over zeer uiteenlopende plantengroei met grote stukken regenwoud in het binnenland en bijzondere mangrovebossen aan de kust. Er zijn vele nationale parken te vinden met diersoorten als pythons, waterbuffels, beren, tijgers en luipaarden. De belangrijkste badplaats is Sihanoekville.

Buurlanden
Het land grenst in het westen aan Thailand, in het noorden aan Laos, in het oosten aan Vietnam en aan de kunst grenst het aan de Golf van Thailand en de Zuid-Chinese Zee. De nationale luchtvaartmaatschappij heet Royal Air Cambodja. Er gaan directe vluchten van Phnom Phen en Siem Reap naar Bangkok. Verder kunt u over land de grens oversteken bij Poipet richting Aranyaprathed of Koh Kong richting Trat. Er zijn ook directe vluchten van Phnom Phen naar Vientiane en Luang Phra Bang.

Eten en drinken
De Cambodjaanse keuken is veelzijdig. Het hoofdbestanddeel van een maaltijd in Cambodja is rijst met bijgerechten van groente, vis of vlees. De Cambodjaanse keuken onderscheidt zich door veel gebruik te maken van scherpe kruiden, chillipepers, gember en peper. Ook onmiskenbaar zijn de Franse invloeden. Naast de locale keuken vindt men in Cambodja ook een grote verscheidenheid aan internationale keukens.

Hoofdstad
Phnom Penh is de hoofdstad van Cambodja en werd in het verleden wel de Parel van Azië genoemd. De stad ligt in het zuidoosten onder het Tonlé Sapmeer en aan de Mekong. Er zijn veel bezienswaardigheden zoals de Zilveren Pagoda, Wat Phnom, Wat Ounalom en het Tuol Sleng museum. Verder zijn er vele markten. Een groot deel van de Cambodjaanse bevolking is aanhanger van het Theravada boeddhisme en dit is terug te vinden in culturele en openbare leven. De bevolking van Cambodja is vriendelijk en staat open voor buitenlandse toeristen. Typische souvenirs zijn items van keramiek, aardewerk, brons en porselein.

Klimaat
Cambodja ligt in een tropische zone, waardoor er bijna het gehele jaar warm is. De gemiddelde temperatuur is ongeveer 28° C. Het land kent 2 seizoenen, namelijk de Moesson en het droge seizoen. Van mei tot augustus is het Moesson, de rest van het jaar is het droge seizoen.

Highlights
Enkele highlights in Cambodja zijn de Killing Fields van Choeung Ek, Phnom Sontuk, Battambang, Sihanoekville, Tonlé Sap, Siem Reap, Angkor Wat en de Mekong rivier. Vraag naar de mogelijkheden voor Cambodja vakanties, rondreizen, strand en vliegtickets bij Cambodja specialist Adventures Globe.


© 2019 adventuresglobe.nl - alle rechten voorbehouden - Algemene voorwaarden - Copyright
KVK NL: 51355043 0000 - Alle prijzen zijn inclusief BTW.