Myanmar

Myanmar, het laatste nog te ontdekken land in Azië.

Reizen naar Myanmar, voormalig Birma
Een nieuw land ontdekken, wie wil dat niet? Jammer genoeg is zo een beetje alles op deze wereld al ontdekt. Toch krijg je in Myanmar, het vroegere Birma, het gevoel dat je de eerste bent. En de enige. Jarenlang bleven de toeristen weg uit dit land. Niet omdat ze niet welkom waren. Oh nee, in 1996 nog lanceerde de regering een campagne, om meer toeristen het land binnen te halen, het „Visit Myanmar Year“. Maar niemand kwam. Naar Myanmar reizen was niet in. En dat terwijl het land zo veel te bieden heeft. De duizenden pagodes bijvoorbeeld, die wonderlijk versmelten met het landschap rond Bagan. De bijna 100 meter hoge gouden stupa van Shwedagon in Yangon, de gigantische Boeddhabeelden in Bago, de gouden rots (Kyaiktiyo), een van de heiligste pelgrimsoorden van de Boeddhisten. Op de rots staat een pagode en in die pagode ligt een haar van Boeddha, precies zo, dat hij de rots in evenwicht houdt, zodat hij niet naar beneden tuimelt. De Gouden Driehoek waar Myanmar, Thailand en Laos elkaar ontmoeten aan de Mekong-rivier. De witte stranden aan de Golf van Bengalen. De wonderbaarlijke Mergui-archipel in de Andamanse Zee, waar zelden toeristen doordringen. De bergstammen in de uitlopers van de Himalaya. De reden van het massaal wegblijven was, dat oppositieleidster Aung San Suu Kyi de wereld gevraagd had af te zien van een bezoek aan haar land. Uit protest tegen het militair regime. Jarenlang heeft ze onder huisarrest gestaan. Maar nu zijn de zaken veranderd. Het huisarrest is opgeheven en Aung San Suu Kyi is weer politiek actief. Op 1 december 2011 had ze zelfs een ontmoeting met Hillary Clinton en op 1 april 2012 won ze met haar partij de Nationale Liga voor Democratie overtuigend het merendeel van de verkiesbare zetels in het parlement. Het geeft nieuwe hoop en in het voetspoor van die hoop komt aarzelend het toerisme op gang naar dit ongerepte land. Zo komen Myanmar vakantie reizen misschien toch nog op gang. Als Myanmar vakantie reizen specialist beschikt Adventures Globe over een zeer ruim hotel aanbod in Myanmar.

Geografie
Myanmar behoort tot Zuid-Oost Azië, net als Thailand, Vietnam, Laos, Maleisië, Cambodja, Indonesië, Brunei, Oost Timor, de Filippijnen en Singapore.
Het uiterste noorden wordt gekenmerkt door uitlopers van de Himalaya. Hier ligt de hoogste berg van het land, de Hkakabo Razi met een hoogte van 5881 meter. Het is een ontoegankelijk gebied, waar zelden toeristen komen. Ten zuiden van dit gebied ligt het heuvelachtige Centraal Myanmar. Hier ligt niet alleen de hoofdstad Naypyidaw, maar ook het onwaarschijnlijk mooie Bagan met zijn veelvoud aan tempels. De berg Popa is een bedevaartsoord, die zo maar oprijst uit het vlakke landschap. Het bergachtige West Myanmar ligt aan de Golf van Bengalen. Ngapali heeft prachtige stranden. Oost Myanmar is heuvelachtig. Het is het land waar de Shan wonen, een bevolkingsgroep die zich altijd verzet heeft tegen de Birmese regering. Veel toeristen gaan naar het Inle-meer, waar de bevolking groenten verbouwt op drijvende eilanden. Je kunt er in de buurt, bij Kalaw, prachtige meerdaagse tochten maken, waar je in contact komt met de plaatselijke stammen. Ook een tocht naar de Pindaya-grotten is de moeite waard, waar verborgen in nissen talrijke Boeddha’s staan. Het is een geliefd oord om te mediteren. Verder naar het oosten vind je de roemruchte Gouden Driehoek, maar daar wordt nauwelijks nog opium geproduceerd. Het zuidwesten is de delta van de Irrawaddy-rivier. Hier liggen steden als Yangon en Bago. Yangon was tot voor kort de hoofdstad van Myanmar. Het heette oorspronkelijk Rangoon. Hier staat de Shwedagon-pagode. Er gaan verhalen, dat hij al tijdens het leven van Boeddha is gebouwd. Er zijn prachtige stranden aan de Golf van Bengalen. Helemaal in het zuiden strekt zich een smalle landstrook uit langs de Andamanse Zee. Voor de kust liggen talrijke eilanden, waarvan een groot aantal nog onontdekt is.

Buurlanden
Aan de noordwestkant grenst Myanmar aan Bangladesh en India en aan de noordoostkant aan China. In het oosten grenst het aan Laos en Thailand. In het westen liggen de Golf van Bengalen en de Andamanse Zee. Er is nauwelijks verkeer over land mogelijk tussen Myanmar en de omliggende landen. Wel is er vliegverkeer. Er zijn dagelijkse vluchten vanuit Bangkok, Calcutta, Kuala Lumpur, Singapore en het Chinese Kunning naar Yangon. Ook is er een wekelijkse vlucht vanuit Chiang Mai in het noorden van Thailand naar Mandalay in Centraal Myanmar. Enkele vliegmaatschappijen, die op Myanmar vliegen zijn: Myanmar Airways International, Bangkok Airways, Thai Airways, Malaysia Airlines, Air Asia en Vietnam Airlines. Het is goed dat die vluchten er zijn, want het land wordt in het westen nog steeds geboycot. Er zijn op het moment van schrijven geen directe vluchten vanuit Europa naar Myanmar. 

Hoofdstad                                       
Sinds eind 2005 is Naypyidaw de hoofdstad. Het heeft daarmee Yangon vervangen. Naypyidaw is na Yangon en Mandalay de derde grootste stad van Myanmar en een van de snelst groeiende steden ter wereld. De verhuizing van de overheidsinstellingen naar Naypyidaw was zo snel, dat men vergeten was scholen te bouwen. Dit betekende dat veel overheidsdienaren van tafel en bed werden gescheiden van hun familie in Yangon. Nog steeds ontbreken er voorzieningen. Maar er is wel een gigantische dierentuin, waar je onder andere albino olifanten en pinguins kan zien. Ook is er een botanische tuin met medicinale planten.

Andere steden                              
Yangon, vroeger was dit de hoofdstad en heette het Rangoon. Het is de grootste stad van Birma met 5 miljoen inwoners. Yangon is enerzijds een westerse stad met zijn koloniale invloeden, een overblijfsel van de tijd dat Myanmar nog een Britse kolonie was. Het is ook de reden waarom veel mensen hier Engels kunnen spreken. Anderzijds is Yangon heel Aziatisch en zijn er behalve Birmese ook Chinese en Indiase invloeden. Beroemd is de Shwedagon pagode. Tegenwoordig is het huis van Aung San Suu Kye ook een bezienswaardigheid.
Mandalay, dit is de tweede grootste stad van het land. Ook dit was ooit een hoofdstad. De invloed van de Britten is hier overduidelijk.
Kawthoung, dit is de zuidelijkste stad van Myanmar. Het grenst aan de Thaise grens en heeft mooie stranden.

Eten en drinken
Birmese gerechten kunnen erg scherp zijn, zelfs nog scherper dan de Thaise. Gelukkig staat er altijd een overvloed aan gratis thee ter beschikking, om de ergste branden te blussen. Maar je kan ook een biertje nemen. Myanmar Beer en Mandalay Beer zijn de bekendste. Voor vegetariërs is er voldoende keus. Wellicht heeft dat te maken met de Indiase invloed op de Birmese keuken. Met een land waarvan bijna een derde deel aan de kust ligt, is het logisch dat er veel visgerechten zijn. Of je nu vlees of vis kiest, er wordt altijd rijst bij geserveerd.

Klimaat
Myanmar heeft vrijwel het gehele jaar tropische temperaturen van rond de 30° C. Myanmar kent drie seizoenen: een heet seizoen (maart tot april), een regenseizoen (mei tot oktober) en een koel seizoen (november tot februari). De meeste regen valt in het westen. Er kunnen daar ook zeer zware stormen voorkomen.

Highlights
Enkele highlights in Myanmar zijn Yangon, Shwedagon pagode, Karaweik, Kyaiktiyo, Naypyidaw, mount Popa en Bagan. Vraag naar de mogelijkheden voor Myanmar vakanties, rondreizen, strand en vliegtickets bij Myanmar specialist Adventures Globe.

Bekijk alle reizen naar Myanmar


© 2024 adventuresglobe.nl - alle rechten voorbehouden - Algemene voorwaarden - Copyright
KVK NL: 51355043 0000 - Alle prijzen zijn inclusief BTW.